Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Företag Lågprisautomatisering
Energikedjor / kablar manus® / vector®
Radiallager / Sfäriska lager / Linjärglidlager Alla
Urmels smörjfria lager ger återkomst till isen2020-03-06

igus polymerglidlagerteknik hjälper amfibiefordon att resa 4 000 km under de tuffaste av förhållanden

Smältande glaciärer och minskad mängd fisk är bara två exempel på klimatförändringens effekter i Alaska. För att öka medvetenheten kring problemet bland befolkningen och för att främja alternativa framdrivningar, utvecklar bröderna Hoepner från Berlin sitt amfibiefordon ”Urmel”. De vill färdas tvärs över Alaska med det. För att Urmel ska kunna köra över berg och dalar, is och snö, krävs lätta och slitagetåliga lager. Med hjälp från igus valde de unga uppfinnarna smörjfria iglidur-tribopolymerer.

Rotationsrörelser upp till 7 000 grader i extremt små utrymmen med twisterband HD2019-11-28

Rotera kablar och slangar för energi, data och media i höga hastigheter på ett säkert sätt och utan avbrott igus har utvecklat twisterband HD så att kablar och slangar kan ledas fram på ett säkert och tillförlitligt sätt även vid roterande rörelser. Den lätta energikedjan är mycket stabil, enkel att fylla och klarar till och med rotationshastigheter på upp till 180 grader per sekund. Den roterar runt sin egen axel. På grund av seriens långa livslängd har igus nu lagt tillytterligare två storlekar i utbudet av twisterband HD-produkter. Dessa nya storlekar är avsedda för särskilt små utrymmen.

7:e vector-utmärkelsen: expertjury söker spännande energikedjetillämpningar2019-11-21

Ansökningsperioden för 2020 års vector startar under Motek-mässan Många stjärnor och unga kändisar längtar till strålkastarljuset, men konstruktörer brukar däremot inte stressa mot kändisskapet. Expertjuryn för vector-utmärkelsen är dock säker på att det är just dom och deras uppfinningar som förtjänar uppmärksamheten – det är trots allt de som formar vardagen inom industrin och i resten av världen. Det är därför som utvecklare uppmanas att delta i jakten på den 7:e vector-utmärkelsen med sina vågade och extraordinära energikedjetillämpningar.

Fräsning utan driftsstopp: guidelok förbättrar kvaliteten och minskar underhållet2019-11-14

Maskinverktygstillverkaren Kao Ming använder ett styrsystem från igus för långa längder utan upphängning i deras portalkranar Stora portalkranar för maskinbearbetning är en specialitet hos maskinverktygstillverkaren Kao Ming i Taiwan. De långa förflyttningarna på upp till 13 m är en utmaning för matningen av energi och media. Den guidelok som Kao Ming valt och som levererats av ”motion plastics”-specialisten igus är ett system som ger ett förbättrat bearbetningsresultat på grund av att energikedjorna skapar så lite vibrationer.

Smart fabrik med IoT: igus utvecklar "smart plastics"-app för Fanuc FIELD system2019-11-07

Ny igus-app för Fanuc IoT-plattform gör det möjligt att övervaka maskinkomponenter För att kunna utvärdera data från maskiner och system centralt presenterar Fanuc nu sin nya, öppna och industriella IoT-plattform, "FIELD system". Systemet kan ansluta produktionsmaskiner från olika tillverkare med hjälp av en lokal nätverkstopologi, vilket möjliggör omfattande dataanalys av hela processkedjan. I denna infrastruktur används appar från Fanuc såväl som från tredjepartsleverantörer. Nu har igus utvecklat en "smart plastics"-app för det nya systemet. Underhållspersonalen kan använda appen för att övervaka skicket på sina igus-komponenter, exempelvis energikedjor och kablar, och planera allt sitt underhållsarbete i god tid.

Ökad säkerhet vid djupborrningsriggar: Ny energikedja från igus ersätter servicekablar2019-09-19

Moduluppbyggt e-loop-energikedjesystem för säker ledning av kablar till den översta drivningen Det är ofta extrema förhållanden som gäller inom olje- och gasindustrin: vind och väder, smuts och tuff hantering av installationer och utrustning påverkar maskinkomponenterna. Nu har igus utvecklat e-loop för säker ledning av den översta drivningen. Den nya moduluppbyggda energikedjan tillverkad av plaster i hög prestanda försäkrar om en definierad böjradie för kablarna och tål vibrationer och stötar.

50 procent lättare: världens första moduluppbyggda hybridkedja från igus, tillverkad av stål och plast2019-09-12

Energiförsörjningssystem tillverkade av stål och plast klarar långa förflyttningar utan upphängning utan problem, och kan öppnas och stängas blixtsnabbt Säker, lodrät styrning av kablar och slangar: igus har nu utvecklat sin första hybridkedja av plast och stål för dessa tillämpningar. Det nya energiförsörjningssystemet som kallas YE.42 är 50 procent lättare än konventionella stålkedjor tack vare högprestandapolymererna, och klarar 50 procent längre förflyttningar utan upphängning jämfört med energikedjor helt i plast. Hybridsystemet är mycket vridstyvt och enkelt att montera och underhålla tack vare sin moduluppbyggda konstruktion. Operatörer kan förlita sig på arbetsplattformar eller lodräta hissar för ett säkert, lätt och kostnadseffektivt system som snabbt kan bytas ut vid behov.

Moduluppbyggda renrumssystem från igus för de minsta installationsutrymmena, tysta som en viskning2019-09-05

Världens första ”e-skin soft” och ”e-skin flat” ger en garanterat partikelfri kabeldragning i kompakta och platta installationsutrymmen För säker och nötningfri kabeldragning i renrum har igus ”e-skin” i sitt produktsortiment. Energikedjan för renrumstillämpningar har nu utrustats med ett mjukare material i synnerhet avsett för kompakta installationsutrymmen. Den säkra och partikelfria kabelledningen kan göras vid en låg frihöjd med nya ”e-skin soft”. För mycket små installationsutrymmen har igus även utvecklat ”e-skin flat”. Den nya och lågprofilerade energiförsörjningen har en kammarkonstruktion och är enkel att fylla och underhålla. Båda energikedjorna imponerade i ljudtestet med sin mycket låga driftljudsnivå.

Hannover Messe 2019: igus presents the future of service robotics to German Chancellor Angela Merkel2019-04-03

Cost-effective robot arms could, for example, undertake simple household duties
VIP visit at the igus stand: German Federal Chancellor Dr Angela Merkel and Swedish Prime Minister Stefan Löfven visited the stand of the motion plastics specialist igus at this year's Hannover Messe. The main focus of interest: cost-effective "robotics made in Germany".

Med motion plastics fortsätter tillväxten: igus ökade omsättningen med 8,5 procent2019-03-20

motion plastics specialisten ställer ut 120 plastnyheter på Hannovermässan, vilka förbättrar tekniken och sänker kostnaderna Konfigurerbar via surfplatta när du är ute, utskrivbar med 3D-skrivare som långlivad specialdel eller utrustad med smart intelligens – motion plastics utvecklas allt mer till högteknologiska komponenter. Denna utveckling visar igus upp på årets Hannovermässa med 120 nyheter – från det intelligenta glidlagret till världens första online-plattform som sammanför leverantörer och användare av kostnadseffektiv robotteknik.

En lång resa: 80 lågkostnadsrobotar från igus för forskning vid högskolor i Indien2019-02-20

Tysk-indisk kunskap överförs med lätthanterliga robotarmar för enkla automatiseringsuppgifter

Köln den 17 januari 2019 – Robotteknik och automatiseringsteknik är viktiga ämnen även vid högskolor i Indien, och inte bara i Tyskland. De två ländernas regeringar arbetar intensivt tillsammans för att stötta forskningen inom dessa områden. Den indiska regeringen sökte enkla robotsystem i utbildningssyfte och hittade robolink, det kostnadseffektiva modulsystemet från igus vilket var så övertygande att fler än 80 robolink-armar beställdes till 40 utbildningsanläggningar i Indien. Under en workshop i Aachen fick lärare från Indien en första erfarenhet av hur enkelt det är att använda lågkostnadsrobotarna från igus.

Minuter istället för dagar: Komplett system från igus förkortar monteringstiden för bearbetningscentraler2018-11-21

Processkostnaderna kan sänkas och antalet fel minskas tack vare installationsklara readychain-system från igus

Taiwanesiska verktygstillverkaren Hartford använder fullt utrustade energikedjesystem från igus i sina robotbearbetningscentraler. Detta eliminerar flera processteg för tillverkaren och förkortar monteringstiden från flera veckor till bara en halv dag.

Kul på tre hjul med underhållsfria glidlager från igus2018-11-14

iglidur G-glidlager i liggcykeln Azub Ti-Fly garanterar en säker, hållbar och lätt framfjädring

Liggcyklar, även kallade trikes, lovar sina användare maximal säkerhet även i låga hastigheter. Till främre fjädringen på en ny trikemodell letade utvecklarna vid företaget Azub i Tjeckien efter slitagetåliga glidlager som tål smuts, damm och vatten. Deras lösning: iglidur G-lager från igus. De är små, lätta, smörjfria och därigenom underhållsfria.

Ren styrning: Nytt igus-foder uppfyller FDA- och EU-krav för linjära system2018-11-07

Företaget igus utökar sitt sortiment av foder med den FDA- och EU-godkända högprestandaplasten iglidur A160

Linjärstyrningssystem från igus ger en snabb och exakt inställning av maskiner inom livsmedels- och bryggeribranschen. Integrerade, underhållsfria och slitagetåliga foder används i slädarna och gör det möjligt för linjärstyrningarna att glida utan smörjning. Företaget igus har nu utvecklat ett FDA- och EU-godkänt foder tillverkat av högprestandaplasten iglidur A160, vilken är särskilt lämplig för livsmedelsindustrins speciella hygienkrav. Det karaktäriseras särskilt av sin långa livslängd tillsammans med FDA- och EU-godkända axlar av rostfritt stål samt i våta utrymmen.