Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Benfrakturer rätas på ett säkert sätt med igus glidlager i en smart borrmaskin2018-01-18

Glidlager iglidur L500 förser studentprojektet ”Smart Drill” vid universitetet i Bremen med smörjfria lager

Målet med studentprojektet ”Smart Drill” är att fixera benfrakturer på ett säkert sätt. Det unga teamet från Bremens institut för mätteknik, automation och kvalitetsvetenskap (BIMAQ) utvecklade ett tillbehör till en medicinsk borr. Under borrningen mäter det hålets djup för att rätt skruv ska kunna väljas. På grund av speciella krav i mätsystemets lagerpunkter, t.ex. motståndskraft mot kemikalier och fukt samt problemfri montering i höga hastigheter, är användning av smörjfria glidlagret iglidur L500 en optimal lösning.

Vid fixering av en fraktur vid osteosyntes är det ofta nödvändigt att göra skruvförband inuti benet. Skruvens längd behöver vara exakt för att undvika skador på omgivande vävnadsstrukturer och för att det ska bli tillräckligt starkt. Benets diameter och hålets djup kan endast uppskattas på förhand och måste fastställas under operationen med hjälp av en mätare. Detta är för närvarande beroende av läkarens erfarenhet och kan leda till fel val av skruvar. För att göra denna process säkrare har en grupp studenter från Bremen i ett projekt kallat ”Smart Drill” utvecklat ett tillbehör till den befinliga borrmaskinen som hjälper till med att mäta skruvlängden. Smörjfria igus-lager tillverkade i högpresterande polymerer används i drivaxelns lagerpunkter.

iglidur L500 övertygar med hög slitagetålighet
De speciella kraven med den medicinska borrmaskinen var att utveckla ett optimalt lager för olika hastigheter och vibrationer som inte hade någon negativ inverkan på systemet. ”Kombinationen av rotationsdrift och axelvibrationer kräver glidlager av hög kvalitet, inte bara för att införa en rörelsefrihet i axelriktningen, utan även för att uppnå så noggranna signaler som möjligt vid höga vibrationsfrekvenser”, förklarar Michael Sorg vid Bremens institut för mätteknik, automation och kvalitetsvetenskap (BIMAQ). För att uppfylla alla krav jämfördes flera olika glidlager från igus, och iglidur L500 har valts som det bästa alternativet. Glidlagret har låga friktionsvärden och hög tålighet mot slitage, och det klarar rörelser både i rotations- och axelriktningen. iglidur L500 är långt ifrån sina hastighetsbegränsningar vid hastigheter upp till 900 varv per minut. Lagret tål medicinsk sterilisering vid extrema temperaturer. Tålighet mot fukt spelar också en viktig roll. iglidur L500 absorberar vatten endast i försumbar omfattning och är smörjfritt. Det finns därför ingen risk för kontaminering av såret eller att lagret går sönder i förtid på grund av bortspolat smörjmedel. Därigenom uppfyller lagret medicinteknikens hygienkrav. Den lilla installationsstorleken och den mycket låga vikten jämfört med lager i metall är också övertygande.