Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Ren vinnare: igus e-skin får Fraunhofer-utmärkelse för ren teknik2018-04-12

2:a plats i tävlingen ”Clean! 2018” för det korrugerade ”e-skin”-röret med ISO-klass 1

igus har utvecklat e-skin för renrumsproduktionens energiförsörjning. Det levererar data, media och energi till systemen utan att generera luftburna partiklar från friktion över den stränga gräns som skulle kontaminera rummet. Den förbättrade, korrugerade slangen för renrumstillämpningar tog emot 2:a pris i tävlingen ”Fraunhofer clean technology” som presenterades den 6 februari 2018.

Produktionen av mikrochip, platta skärmar, implantat, läkemedelsprodukter eller mikro- och nanoprodukter skulle vara omöjlig utan en ren eller mycket ren produktionsmiljö. All kontaminering har en direkt negativ inverkan på produkter och processer och belastar tillverkaren med stora kostnader. ”Motion plastics”-specialisten igus har utvecklat ett nytt, korrugerat rör för energiförsörjning i renrum: e-skin. Det har ett godkännande enligt Fraunhofer Tested Device i ISO-klass 1 och tog emot andra pris i Fraunhofer-tävlingen för ren teknik; ”Clean! 2018”. Tävlingen belönar idéer inom fältet för ren teknik; inte bara idéer som är helt nya, utan även de som förbättrar produktionsprocessernas ekonomiska effektivitet.

Innesluten teknik med nötningsbeständighet för ren tillverkning
”e-skin” är tillverkat av tribologiskt optimerad, nötningsbeständig plast. Det övre och undre skalet kan enkelt sättas ihop till ett helt slutet rör med hjälp av en ”dragkedja” med hög damm- och vattenbeständighet. Det garanterar både att röret är lämpligt för renrum och att det är enkelt att fylla med, och underhålla, kablarna. ”e-skin” är också extremt lätt och perfekt för små installationsutrymmen, till exempel lagerhanteringssystem, och i motsats till andra korrugerade slangar klarar det också kortare avstånd utan upphängning tack vare materialets styvhet, ribbornas profil och en definierad rörelseriktning. ”e-skin” har också en utformning och ett material som testats för renrum i det lokala testlaboratoriet hos igus.