Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Snabb justering och låg ljudnivå: Nya smörjfria glidskruvsmuttrar från igus2018-04-12

Plastspecialisten utökar sitt sortiment av glidskruvsmuttrar med underhållsfria och högpresterande plasten iglidur E7

Säker, snabb och tyst justering är kraven som ställs på glidskruvsmoduler. Därför har igus nu utökat sitt sortiment av glidskruvsmuttrar med materialet iglidur E7 för glidskruvar med trapetsgänga eller hög helixgänga. Det karaktäriseras av dess mjuka och lågvibrerande funktion vid låga laster och höga hastigheter. Med matchande material och utformningar ger de nya glidskruvsmuttrarna och igus patenterade dryspin-teknik för hög helixgänga en optimal linjärdrivning.

De finns överallt i vardagen, i kameraobjektivet såväl som i tågdörren; glidskruvar med hög helix- eller trapetsgänga. De används där en noggrann justering är ett krav. Glidskruvsenheterna består traditionellt av två komponenter: glidskruven och tillhörande mutter. Vid höga glidskruvshastigheter når glidskruvsmuttrar i vanlig plast eller metall ofta gränsen för vad de klarar av. Resultatet är vibrationer och oljud. Av denna anledning har ”motion plastics”-specialisten igus nu lagt till materialet iglidur E7 i sitt utbud av glidskruvsmuttrar för glidskruvar med hög helixgänga och trapetsgänga. Muttrarna är speciellt framtagna för höga hastigheter, små laster och små installationsutrymmen. Därför är de exempelvis perfekta för användning i helautomatiska kaffemaskiner, 3D-skrivare och till och med inom laboratorietekniken.

Mjukt material ger tyst drift vid hög hastighet
Den nya glidskruvsmuttern av iglidur E7 är tillverkad av en mjukare högprestandaplast som permanent innehåller fast smörjmedel. Därigenom finns inget behov av externa smörjmedel som t.ex. olja eller fett. Det nya materialet sänker ljudnivån samtidigt som det fungerar som en vibrationsdämpande enhet med lång livslängd, vilket bevisats av igus testlaboratorium. Det lokala slitagetestet mellan iglidur E7 och igus standardmaterial för glidskruvsmuttrar visade att glidskruvsmuttern av iglidur E7 vid 135 varv per minut och en last på 100 N hade en fyra gånger högre slitagetålighet för en glidskruv med hög helixgänga, samt 19 gånger högre slitagetålighet för en glidskruv med trapetsgänga.

Patenterad dryspin-teknik ger högre effektivitet
Utöver utvecklingen av glidskruvsmuttrar i högprestandaplaster introducerar igus också ”dryspin”, ett optimerat och patenterat utbud av glidskruvar med hög helixgänga anpassade för igus glidskruvsmuttrar. dryspin-teknikens speciella egenskaper är den plana flankvinkeln, en assymetrisk geometri och rundade gängflanker. Dessa ger högre effektivitet, låg ljudnivå och liten friktion. Med hjälp av det smidiga Internetverktyget "Glidskruvexperten" från igus kan användaren med några få klick sätta ihop passande linjärdrivning, inklusive mutter, och därefter beställa den direkt.