Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Säker styrning i alla riktningar: Nytt energikedjekoncept från igus med dynamiska sprintar2018-08-28

igus har utvecklat energikedjan lokchain med utstickande och indragna sprintar för nya maskinkonstruktionskoncept

Målet med det nya energiförsörjningssystemet lokchain från igus är att öka driftsäkerheten automatiskt. Detta har potentialen att återuppfinna ström-, data- och mediaförsörjningen i många dynamiska tillämpningar. Automatiskt utstickande sprintar håller energikedjan säkert i styrningen, vilket ger helt nya möjligheter i lodräta, hängande eller cirkelformade tillämpningar.

Oavsett om det gäller högteknologiska eller enkla tillämpningar så är igus konstant på jakt efter nya energikedjesystem som uppfyller de industriella tillämpningarnas speciella krav, vilket ger flexibilitet, tillförlitlighet och sänkta kostnader. Av denna anledning utvecklade ”motion plastics”-specialisten lokchain, ett nytt koncept bestående av en energikedja med automatiskt utstickande sprintar och en kompakt genomföring, för en dynamisk styrning av energikedjorna. Det ger möjlighet till hängande, lodrät eller sidomonterad användning av systemet, med eller utan acceleration i sidled. Även långa förflyttningar med rörlig underdel är möjliga genom att lokchain fixeras i den övre genomföringen. Systemet kan också användas i vertikalt, cirkelformade tillämpningar. Lokchain är t.ex. det självklara valet för användning i det trånga utrymme i vilket röntgenapparater med roterande C-arm arbetar. Denna energikedjas flexibilitet ger användaren möjligheten att utveckla helt nya maskinkonstruktionskoncept.

Lokchain-principen: automatiskt låsande sprintsystembr> Lokchains grundprincip är enkel: sprintar integrerade i sidolänkarna håller energikedjan ordentligt på plats i genomföringen. När kedjelänken böjs i en radie dras sprinten in automatiskt och lossar kedjan från styrningen. När kedjelänken kommer ut ur radien och kopplas in i genomföringen sticker sprinten ut automatiskt och fäster sig i styrningen igen. Detta avlägsnar behovet av dyrare genomföringssystem. På det här sättet sparar maskinkonstruktören pengar.

Tyst drift och lång livslängd, även vid mindre böjradier
Tack vare lokchains speciella uppbyggnad förekommer nästan ingen nötning eller slitage, så energikedjans livslängd ökar. Prototypen bevisade sin hållbarhet i ett uthållighetstest som genomfördes i det 2 750 m² stora laboratoriet hos igus. En annan fördel med det nya energikedjesystemet är kedjelänkarnas rörlighet. De ser till att energikedjan arbetar säkert och tyst, även vid små böjradier och över långa förflyttningsavstånd. Den nya energikedjan är för närvarande i prototypfasen, vilket ger kunderna möjlighet att vara med och utforma önskade storlekar och utföranden. Individuella förfrågningar är välkomna och implementeras snabbt – från prototyper och små satser upp till volymproduktion.