Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Kul på tre hjul med underhållsfria glidlager från igus2018-11-14

iglidur G-glidlager i liggcykeln Azub Ti-Fly garanterar en säker, hållbar och lätt framfjädring

Liggcyklar, även kallade trikes, lovar sina användare maximal säkerhet även i låga hastigheter. Till främre fjädringen på en ny trikemodell letade utvecklarna vid företaget Azub i Tjeckien efter slitagetåliga glidlager som tål smuts, damm och vatten. Deras lösning: iglidur G-lager från igus. De är små, lätta, smörjfria och därigenom underhållsfria.

Trikes ökar alltmer i popularitet, inte bara hos personer med fysiska begränsningar och sjukdomar, utan även hos pensionärer och unga äventyrare tack vare sin låga instegsposition och stabilitet. Fördelarna med en trike vid jämförelse med en normal cykel är uppenbara. Att cykla i en sittande position är mer fysiskt avslappnande och säkrare också i låga hastigheter. Ytterligare tillbehör gör den ännu enklare att använda. Skaparen av företaget Azub Bike utvecklade trikecykeln med namnet Ti-Fly under fem års tid. Utvecklarna fick en inledande erfarenhet med en annan modell som fick utmärkelsen ”Årets trike” år 2015. Alla resultat och tekniska detaljer införlivades i Ti-Fly. Den nya trikemodellen med högkvalitativt hantverk, stabil styrning och en ny och iögonfallande konstruktion av den bakre hjulgaffeln med ett 157 mm brett nav, är mycket snygg. Den största detaljen är den lätta framfjädringen tillverkad i titan. Det ger hög stabilitet även vid ojämnt underlag och vibrationer. Till fjädringen valde konstruktörerna de smörjfria glidlagren från igus.

igus glidlager är övertygande med sin låga vikt och underhållsfrihet
Uppfinnarna av Ti-Fly ställde specifika krav på de installerade komponenterna. ”Lagren ska helt enkelt vara lätta, stabila och hållbara”, förklarar Aleš Zemánek, VD för Azub Bike. ”De iglidur G-glidlager som användes var den exakt rätta lösningen”. Tack vare integrerade, fasta smörjämnen är allroundlagren smörjfria och därigenom underhållsfria. Damm och smuts kan inte skada de kostnadseffektiva lagren. Dessutom är iglidur-materialen korrosionsfria, vilket är viktigt eftersom trikes måste utstå väder och vind. Deras höga slitagetålighet betyder lång livslängd, vilket också kan fastställas på Internet med livslängdskalkylatorn.