Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Med motion plastics fortsätter tillväxten: igus ökade omsättningen med 8,5 procent2019-03-20

motion plastics specialisten ställer ut 120 plastnyheter på Hannovermässan, vilka förbättrar tekniken och sänker kostnaderna

Konfigurerbar via surfplatta när du är ute, utskrivbar med 3D-skrivare som långlivad specialdel eller utrustad med smart intelligens – motion plastics utvecklas allt mer till högteknologiska komponenter. Denna utveckling visar igus upp på årets Hannovermässa med 120 nyheter – från det intelligenta glidlagret till världens första online-plattform som sammanför leverantörer och användare av kostnadseffektiv robotteknik.

Med igus centrala teknik "motion plastics – plaster för rörelse", satsar igus varje år på nya områden: 3D-utskrift av slitdelar med livslängd som kan beräknas online, intelligenta "smarta plaster", energikedjor med 1 000 meter långa sträckor, eller smörjfria polymerkullager med 10 gånger längre livslängd. Och det med framgång, för högpresterande plaster för rörelse är starkt efterfrågade över hela världen. Således kunde igus GmbH öka sin omsättning år 2018 med 8,5 procent till 748 miljoner euro. Av den totala omsättningen kommer 53 procent från Europa, 31 procent från Asien och 16 procent från Amerika och Afrika. Antalet anställda steg till 4 150.

Med entreprenörsanda inom nya områden
igus växer rent organiskt och går ständigt in på nya marknader som t.ex. scenteknik som solenergibranschen. På huvudkontoret i Köln Porz-Lind råder det entreprenörsanda. "Genom smidiga arbetsmetoder och öppna strukturer kan vi snabbt omsätta nya motion plastics-idéer till verklighet i våra sprint-teams", säger Frank Blase, VD för igus GmbH. "Vi testar, gör om och förbättrar tills användaren får precis den produkt som tar honom framåt." Ett resultat av denna dynamik är de 120 nyheterna som igus presenterar på årets Hannovermässa. Där kan man se att maskinkomponenter av plast sedan länge har utvecklats till högteknologiska komponenter. igus utnyttjar digitaliseringens möjligheter och presenterar glidlager som kan utrustas med smart intelligens. Med den utökade kommunikationsmodulen icom.plus kan kunden bestämma hur han vill använda de erhållna uppgifterna. Alltifrån en offlineversion för restriktiva miljöer till anslutning av värdena till igus server och automatisk reservdelsbeställning är det upp till användaren att integrera och läsa ut sin data.

Plattform för robotteknik och 3D-utskrift ger användaren nya möjligheter
Högpresterande polymerer från igus utökar även möjligheterna för low-cost-automation. För när man bygger robotar med växlar och många andra delar av plast, så är enorma kostnadsbesparingar möjliga. Robotar från 3 000 euro är redan en realitet. Tillsammans med 16 andra industripartners presenterar igus för första gången online-plattformen rbtx.com, som sammanför leverantörer och användare på en och samma plattform för lean-robotics. Industri- och servicerobotar kan där konfigureras fullständigt av kunden. Även området för additiv tillverkning har fortsatt att växa under det gångna året. 3D-utskriftskapaciteten har tredubblats med nya SLS-skrivare, och en egen högtemperaturskrivare har utvecklats för det värmebeständiga tribo-filamentet iglidur J350. För vanliga maskindelar som kugghjul och rullar erbjuder igus nu speciella onlinekonfiguratorer och utskrivna lösningar med excellenta nötningsegenskaper. Världsunikt: Livslängden för dessa 3D-utskrivna komponenter kan beräknas online.

Testlabb som tillväxtdrivare
Grunden för dessa beräkningar är datan från testlabbet. Bara förra året utvecklades och testades över 264 nya plastkompound i testlabbet. Dessutom utfördes bara inom glidlagerområdet över 11 300 tester på över 50 olika teststationer. För energikedjor och kablar utfördes under 2018 över 4 100 tester och därmed över 10 miljarder e-kedjecykler. Samtidigt är testlabbet alltid en "tankesmedja", för att vi med tribologiskt optimerade polymerer ska kunna utveckla speciella lösningar för vitt skilda branscher och applikationer. Ett resultat av detta är iglidur glidlager Q2E som säkert kan lagra upp till 7 ton i anläggnings- och jordbruksmaskiner helt utan smörjning. För långa sträckor lämpar sig e-kedjan E4Q. Med sin slanka, släta design reducerar den vikten och är enkel att montera utan verktyg tack vare snabböppningsslåar. För motsvarande tester av långa sträckor byggs just nu en ny testanläggning utomhus. Testlabbet utökas därmed till över 3 800 kvadratmeter. Även internationellt pekar allt mot en fortsatt utökning av kapaciteten, med målet att snabbt kunna leverera till kunderna på plats. Exempelvis utökade filialen i USA sin kontors- och produktionsyta med ytterligare 5 000 kvadratmeter till ca 19 000 kvadratmeter. I Kina sker för närvarande en nybyggnation av 22 000 kvadratmeter. Projektet ska vara färdigt i augusti. Utöver utökningar i Brasilien, Indien, Polen och Thailand köptes en tomt i Sydkorea för nybyggnation av filialen där. Mot slutet av 2019 kommer den 9 500 kvadratmeter stora byggnaden att stå klar. Frank Blase är dock säker på att internationell tillväxt endast är möjlig, om kunden även fortsättningsvis står i centrum för alla företagsaktiviteter. "Frågan som min far, som grundade företaget 1964, ställde till den första kunden, är fortfarande relevant", säger Frank. "Han frågade: Vilken är din svåraste formsprutade del? Idag varierar vi frågan: Hur kan vi hjälpa dig att sänka dina kostnader, förbättra tekniken, hålla den lätt, tyst, smörjfri och långlivad? Med motion plastics hittar vi allt fler svar."