Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Ökad säkerhet vid djupborrningsriggar: Ny energikedja från igus ersätter servicekablar2019-09-19

Moduluppbyggt e-loop-energikedjesystem för säker ledning av kablar till den översta drivningen

Det är ofta extrema förhållanden som gäller inom olje- och gasindustrin: vind och väder, smuts och tuff hantering av installationer och utrustning påverkar maskinkomponenterna. Nu har igus utvecklat e-loop för säker ledning av den översta drivningen. Den nya moduluppbyggda energikedjan tillverkad av plaster i hög prestanda försäkrar om en definierad böjradie för kablarna och tål vibrationer och stötar.

Djupborrningsriggar med drivsystem på ovansidan används för att pumpa upp olja ur jorden. För ledning av systemets kablar har tillverkare och operatörer fram tills idag använt så kallade ”servicekablar”. Dessa orsakar dock ofta problem. Kablarna har ingen styrning, ingen definierad böjradie, de kan glida i servicekabeln och i värsta fall gå av. Under extrema vindförhållanden kan den fritt hängande servicekabeln ofta fastna i masten, sensorerna eller belysningssystemet och dras av. Om någon av dessa situationer uppkommer och kabeln går sönder uppkommer ett annat problem: du måste byta ut hela omslagspaketet, eftersom kablarna sitter tillsammans i slangen. Genom utvecklingen av sin e-loop har igus utvecklat en ny energikedja som på ett säkert sätt kan leda tunga kablar med stora tvärsnitt i hängande tillämpningar. Energiförsörjningssystemet är ett runt, tredimensionellt och moduluppbyggt system som kan leda dragavlastade kablar med en definierad böjradie.

Enkelt underhåll, enkel montering och demontering
Under utvecklingen av e-loop fokuserade ingenjörerna på en enkel installation. Den moduluppbyggda energikedjan kan öppnas från utsidan och fyllas när som helst. Det betyder att enstaka kablar kan sättas in och ersättas snabbt vid ett eventuellt underhåll. Kedjelänkarna kan också bytas när som helst. Flera låsta skruvförband används mellan energikedjans olika delar, vilket förhindrar att komponenter faller ner och ökar driftens tillförlitlighet. Eftersom djupborrningsriggar behöver byta plats regelbundet förlitar sig entreprenörerna på bultade monteringsfästen som möjliggör en snabb demontering. Utöver användningen på djupborrningsriggar är den saltvattentåliga e-loop också passande för hängande tillämpningar inom offshorebranschen, för entreprenadmaskiner, landkraft och till och med vindturbiner.

Högprestandapolymerer för ett säkert kabelskydd
Starka vibrationer, kollisioner från sidan och stötar är inget som stör e-loop. Den består av individuella kedjelänkar, vilka har en stöttålig del på utsidan tillverkad av PU-skum samt kabelvänliga invändiga delar tillverkade av högprestandapolymeren igumid. igus-materialet är korrosionsfritt och kemikalietåligt. Det nya energiförsörjningssystemet från igus är byggt kring ett dragtåligt plastrep som tar upp kablarnas dragkrafter. Repet består av en syntetisk plastfiber och är därför splittringssäkert, vädertåligt, flexibelt och korrosionsfritt. E-loop kan ta upp vikter på upp till 220 kN med repet.