Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Kostnadseffektiva och individuella komponenter tack vare 3D-utskrivna formsprutningsverktyg

Formsprutningsverktyg tillverkas för det mesta av stål och lönar sig först vid större serier. igus® erbjuder ett alternativ bestående av 3D-utskrivna formverktyg, som kan ge dig en besparing på upp till 80%. Låt oss snabbt och kostnadseffektivt tillverka dina individuella slitdelar av högpresterande plast, även vid små orderstorlekar. Du kan välja fritt bland alla 50 existerande iglidur® material, oavsett om det är för en applikation med hög temperatur eller hög belastning.

Fördelarna med 3D-utskrivna formsprutningsverktyg

Den additiva tillverkningen av formverktyg gör att igus® snabbt och kostnadseffektivt kan tillverka underhållsfria plastglidlager och andra slitdelar med önskad form och av valfritt material. Vid enkla former är den specialtillverkade delen leveransklar fr.o.m. 4 dagar. Beroende på det valda iglidur® materialet väljs en lämplig 3D-utskriftsmetod och lämpligt material för formverktyget, så att det kan tillverkas snabbt och användas direkt i formsprutningsmaskinen. Tack vare sina speciella egenskaper trotsar de valda verktygsmaterialen de höga temperaturerna i formsprutningsprocessen, så att upp till 500 delar kan tillverkas med ett 3D-printat verktyg.

3D-utskrivet formsprutningsverktyg med glidlager

3D-utskrivet formsprutningsverktyg med glidlager

 

Varför 3D-utskrivna verktyg?

Formsprutningsmaskiner i igus® fabrik

Formsprutningmaskiner i igus® fabrik

 

Med hjälp av 3D-printing kan formverktyg tillverkas med upp till 80% lägre kostnader. Det gör 3D-utskrivna formar särskilt intressanta även för små serier och prototyper; de kan beställas från orderstorlek 1 styck. För de underhållsfria plastglidlagren som tillverkas med formverktyen står det kompletta iglidur® sortimentet med 50 material till förfogande, ur vilket det material som passar till din applikation väljs ut (t.ex. iglidur® G – allroundaren, iglidur® X – för upp till 250°C permanent applikationstemperatur m.m.).

När lönar det sig med 3D-utskrivna formverktyg istället för en direkt 3D-utskrift?

När förseriedelarna ska tillverkas snabbt och kostnadseffektivt av originalmaterialet är 3D-utskrivna former särskilt lämpliga, eftersom materialegenskaperna i förserien som tillverkats med den 3D-printade formen liknar de senare seriedelarna tillverkade med den vanliga serieformen. 3D-printade formverktyg är även rätt val när glidlagermaterialen måste ha speciella egenskaper (t.ex. ledningsförmåga, användning under vatten, kunna användas för dricksvatten, i höga temperaturer m.m.) och inte kan tillverkas i 3D-skrivaren.

Specialtillverkning av glidlager

Specialtillverkning av glidlager

 

Finns det även fall där en direkt 3D-utskrift är lämpligare?

3D-skrivare med igus® filament

3D-skrivare skriver ut speciell form med igus® filament

 

Exempelvis om leveransen måste ske extremt snabbt – 24h till maximalt 3 dagar. Dessutom gäller att ju komplexare komponenten är, desto mer lönar det sig att framställa den direkt med 3D-printing. Genom den verktygslösa tillverkningen orsakar komplexiteten inga extra kostnader. Vid små delar under 5 g, oavsett om de är komplexa eller enkla, kan 3D-utskriften vara det prisvärdaste sättet - även vid upp till fyrsiffriga orderstorlekar. För 3D-utskriften kan du anlita igus® 3D-utskriftsservice, för att beställa dina speciella individuella slitdelar blixtsnabbt på nätet. iglidur® högpresterande plaster finns även som filament för 3D-utskrifter och övertygar i synnerhet i rörliga applikationer med sin höga nötningsbeständighet och sina mycket goda friktionskoefficienter.

Är det något du undrar över?

Vi besvarar gärna dina frågor även personligen

Du når oss på telefonnumret +49 2203 9649 8254

Till igus® 3D-utskriftsservice

Logo 3D-utskriftservice  

Anlita igus® 3D-utskriftservice för att få 3D-utskrivna komponenter för din applikation.

Rådgivning

Jag besvarar gärna dina frågor även personligen

Frakt occh konsultation

Personligen:

Måndag till fredag från 07.00 till 20.00.
Lördagar från 08.00 till 12.00.

Online:

24h