Vänligen välj din leveransort

Valet av landssida kan påverka olika faktorer som t.ex. pris, möjliga leveranssätt och produkttillgänglighet.
Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585
SE(SV)

Machine Heat Recovery System – igus värmekoncept med spillvärme

Sedan 2021 har vi använt 100 % grön el på vår produktionsanläggning i Köln. Genom att ersätta gamla formsprutningsmaskiner med nya som är 40 % mer energieffektiva har vi minskat elförbrukningen med 11 % i förhållande till ökade produktionstimmar. 
Vi använder gas för att värma upp våra produktions- och kontorsbyggnader. 2021 gick vi över till klimatneutral gas, men vi funderade mycket på att vi använder resurser för uppvärmning, där det genereras tillräckligt med värme, nämligen på formsprutningsmaskinerna. Och från och med 2023 har vi ca 800 stycken sådana, fördelade på flera byggnader. Hur kan vi använda spillvärmen? Det var vad ett team av igus-ingenjörer frågade sig själva och började testa det. Resultatet: konceptet för en uppvärmning som inte kräver gas genom att använda spillvärmen från maskinerna. Planen: att inte längre värma upp några byggnader i Köln med gas och konceptet att göra ingenjörer och maskiningenjörer fritt tillgängliga, det vill säga: för industrin.

Idén


Under formsprutningsprocessen blir hydraulmotorerna i formsprutningsmaskinerna varma. För att förhindra att de överhettas kyls motorerna med kylvatten. Kylvattnet tillhandahålls av kyltorn, från vilka det kalla vattnet pumpas till maskinerna. Där tar kylvattnet upp spillvärmen från motorn och värms upp och matas till värmefläkten. En fläkt placerad på värmefläkten värmer den insugna luften och värmer upp hallen med den. Samtidigt kyls det uppvärmda kylvattnet ner under denna process och pumpas tillbaka till kyltornet och processen börjar om igen.

Systemet är variabelt anpassningsbart och gör att konstanta temperaturer kan säkerställas även i vissa produktionsområden. Det tar då inte omvägen via en värmeväxlare, vilket skulle leda till temperaturförluster. Ytterligare uppvärmning av vattnet med hjälp av kompressorer krävs inte heller. Eftersom värme dras ut ur varmvattnet när det passerar genom värmefläkten, minskar även kyltornets kylbehov, vilket i sin tur sparar energi.
Schematisk bild på värmekonceptet Schematisk bild på värmekonceptet

Detaljerad vy av regulatorn Detaljerad vy av regulatorn

Regulatorn i detalj


Apparaten som utvecklats av våra ingenjörer reglerar att en värmefläkt inom produktionshallen tillförs maximal värmeenergi och förhindrar samtidigt att maskiner skadas av för höga temperaturer i returflödet. 
Det uppvärmda kylvattnet från maskinerna kommer in i apparaten via inloppet på apparatens högra sida. Vatten rinner genom den elektriskt justerbara kulventilen till en flödesmätare som mäter temperaturen. Temperaturen på kylvattnet i detta område måste vara minst lika hög som önskad rumstemperatur, så att vattnet kan ledas via smutsfällan och den manuella kulventilen till värmefläkten. Annars blockerar den elektriska kulventilen passagen och öppnar bypassen via den elektriska kulventilen. Vattnet svalnar när det passerar genom värmefläkten. Denna temperatur registreras av temperatursensorn. Temperaturskillnaden och flödeshastigheten kan användas för att beräkna fläktens värmekapacitet, som visas på displayen. Eftersom det finns varmt vatten inne i ledningarna kan apparaten låsas för att undvika brännskador. Eftersom det alltid finns smuts i returledningarna används en smutsfälla för att filtrera grova partiklar. Kulventilen kan vridas om manuellt så att den också kan bytas då och då. Detta förhindrar att allt vatten rinner ur värmefläkten tillbaka ner igen och svämmar över apparaten.

Vad händer härnäst


Ibland går det snabbt från idé till genomförande, vilket är fallet med vårt projekt "hallvärme". Man testar och provar saker och plötsligt kommer genombrottet och kollegorna kan jobba i T-shirt trots att gasen är avstängd. Från och med april 2023 förbereder vi vårt koncept så att vi kan göra det tillgängligt kostnadsfritt. Vi kommer att tala om detta redan på Hannovermässan 2023. Om du vill veta när och hur du kan dra nytta av vårt spillvärmekoncept, prenumerera på vårt nyhetsbrev eller besök denna sida regelbundet.
 
Anmälan till nyhetsbrevet
Icon Clipboard

Mer om igus


Plast och hållbarhet

Liten växt Plast kan vara hållbart. Vi betraktar våra produkters hållbarhet i tre faser: under tillverkningen, under användningen och i slutet av produktens livslängd. Särskilt två aspekter har sysselsatt oss i flera år: CO2-neutral produktion och "Zero plastic waste", det vill säga att inte ha något avfall i produktionen. Särskilt här finns det många, delvis även mindre åtgärder som för oss närmare det stora målet. 

Var nyfiken på framtiden

Den fysiska in-house-mässan IMPS, som kan upplevas virtuellt Forskning om 3 800 m2, ett öppet öra för kundidéer, årliga innovationer på vår interna mässa och på många mässor världen över ... allt detta innebär innovation för oss. Vi vill hitta och förbättra nya lösningar snabbare med våra kunder. Vi håller inte bara koll på de nuvarande problemen, utan också på framtidens utmaningar. Idag går digitaliseringen genom alla strukturer på igus och är tätt sammanflätad med innovation.

Virtuell rundtur genom igus fabrik

Virtuell rundtur genom igus fabrik Har du kanske lust att se kärnan i vår verksamhet i Köln inifrån? Dyk in i vår 360° VR-värld, upptäck de vitt skilda stationerna och titta över axeln på våra anställda. På alla stationerna ges också information om fabriken och maskinerna. Stig på!



Termerna "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" och "yes" är rättsligt skyddade varumärken som tillhör igus® GmbH/Köln i Förbundsrepubliken Tyskland och i förekommande fall i vissa andra länder. Detta är en icke uttömmande lista över varumärken (t.ex. pågående varumärkesansökningar eller registrerade varumärken) som tillhör igus GmbH eller igus dotterbolag i Tyskland, Europeiska unionen, USA och/eller andra länder eller jurisdiktioner.

igus® GmbH hänvisar till att vi inte säljer några produkter från företagen Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsibushi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber och alla andra drivenhetstillverkare som nämns på denna webbplats. De produkter som igus® erbjuder är produkter från igus® GmbH