Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

igus® komponenter för teleskopliftar och skyliftar

Eftersom telekopliftar och skyliftar har ont om plats för en säker energitillförsel, använder konstruktörerna gärna energikedjor av högpresterande plaster eller hybrid-energikedjor av plast och stål från igus för att skydda sina utsatta kablar och slangar.
 
igus reservdelar för dragning, överföring och lagring på teleskopliftar, som t.ex. energikedjor eller släpkedjor, kablar och ledningar samt plastglidlager, linjärlager och glidbrickor uppfyller de hårda krav som ställs på permanent belastad utrustning utomhus.
 
Inga delar kan gå förlorade till följd av vibrationer, eftersom energikedjorna inte har några som helst skruvar. Inget kan rosta eller kärva, eftersom allt är av plast.  Kan öppnas och monteras "var som helst" på bara några minuter. Kablarna har hög UV-beständighet och är konstruerade för permanent dynamisk användning i släpkedjor, och det med 36 månaders garanti. Du slipper lager som blir oljiga eller behöver smörjas, eftersom igus® glid- och linjärlager samt glidbrickor är komplett underhålls- och smörjfria.

 
Provlåda teleskoplift  

All viktig information om teleskopliftar och skyliftar

Upptäck själv kvaliteten på våra produkter. Provlådan innehåller ett urval av igus lösningar för användningsområden i teleskopbommar och sneda axlar.


Beställ en kostnadsfri provlåda nu

Installationsklar systemlösning för teleskopliftar och skyliftar

Installationsklar systemlösning för teleskopliftar och skyliftar  
Kompletta lösningar, testad säkerhet och snabb montering

Komplett monterade energitillförselsystem, bestående av energikedjor, chainflex kablar och slangar samt passande kontaktdon och erforderliga påbyggnadsdelar av metall från igus garanterar en säker dragning av kablar och hydraulslangar i teleskoparmar.

Energikedjesystem

Lätt och säker energitillförsel

Energi- och datakablar samt medieledningar och slangar måste dras säkert i teleskopliftar. Energikedjor från igus skyddar kablarna säkert, inte bara mot yttre påverkan, utan även mot slitage, som uppstår vid regelbunden in- och utkörning av teleskoparmarna med varierande vertikal hastighet.

Hybrid-energikedja YE.42

Hybrid-energikedja YE.42  

Hybrid-energikedjan YE.42 av plast och stål är 50 % lättare samt lättmonterad, eftersom den kan öppnas var som helst och enskilda länkar kan bytas ut överallt.

Energikedja E4.1L

Energikedja E4.1L  

e-kedjor i serien E4.1L kombinerar enkel montering, robusthet och låg vikt. Lagerförs i flera storlekar med mycket tillbehör.

Energikedja E2.1

Energikedja E2.1  

e-kedjor i serien E2.1 är särskilt lämpliga för mycket trånga platsförhållanden och korta ostöttade längder. Enkel att montera och kan öppnas "var som helst".

Dragning av hydraulslangar

Energikedja E2.1  

Säker dragning av två hydraulslangar med igus E2 bygelkedjor. Speciallösningen för lastbilsliftar. E2 bygelkedjan är särskilt stabil och platsbesparande.

chainflex kablar

Små radier och hög belastning

chainflex kablar trotsar ytterst höga böjpåkänningar och möjliggör mycket små böjningsradier t.o.m. 4xd kabeldiameter. Alla chainflex kablar har 36 månaders garanti.

Styrkabel CF890/CF891

Styrkabel CF890/CF891  

För böjpåkänningar, vid oljepåverkan. För användning inom- och utomhus utan direkt solljus Särskilt för ostöttade åkvägar upp till 10 m.

Styrkabel CF77.UL/CF78.UL

Styrkabel CF890/CF891  

Tål höga påkänningar och har näst intill obegränsad oljebeständighet. Användning inom- och utomhus vid måttligt solljus. Ostöttade åkvägar upp till 100 m.

Busskabel CFBUS.PUR

Busskabel CFBUS.PUR  

För medelhöga påkänningar och näst intill obegränsad oljebeständighet. Applikationer inom- och utomhus utan direkt solljus. Ostöttade åkvägar upp till 20 m.

Lagerteknik

Självsmörjande lagring med iglidur istället för mycket underhållskrävande glidblock

Smörjning och underhållsarbete summeras till höga kostnader. Tack vare igus självsmörjande glidlager av plast kan glidbrickor i teleskopliftar konstrueras smörj- och underhållsfritt. Dessutom ofta förmånligare och med längre livslängd än lösningar av metall.

Glidbrickor

Glidbrickor  

Glidbrickor av plast har utvecklats speciellt för dynamiska applikationer och behöver inga extra smörjmedel samt är underhållsfria.

Whitepaper: Energitillförselsystem för maskiner med sneda axlar  

Whitepaper: Energitillförselsystem för maskiner med sneda axlar

Komponenter för teleskopliftar och skyliftar

På byggarbetsplatsen, för brandkåren eller en Hollywood-film: arbetsplattformar med sneda axlar och teleskopbom används över hela världen. Deras konstruktörer behöver en energitillförsel som är lätt, robust, motståndskraftig och lätt att underhålla. Sedan årtionden tillbaka investerar därför tillverkarna i forskning och utveckling.  I detta whitepaper kan du läsa mer om hur du kan förbättra tekniken och sänka kostnaderna med igus® produkter.


Ladda ner whitepaper nu

Underhålls- och installationsservice

igus erbjuder även underhålls- och installationsservice. Vi installerar systemet med systemgaranti och erbjuder även möjligheten till förutseende underhåll.

Förutseende underhåll med intelligenta produkter

Förutseende underhåll med intelligenta produkter  

igus smart plastics kan levereras med olika isense sensorer samt utvärderingsmodulen icom och icom. plus, som mäter drifttillstånd, rapporterar nödvändigt underhåll och avbryter driften, innan större skador uppstår på anläggningen.

Monteringsservice och aftersales service
 

Monteringsservice och aftersales service  

Vi tar hand om monteringen. igus erbjuder klart kalkylerbara monteringskostnader och om så önskas serviceavtal för hela energitillförselsystemet.

Vanliga problem och våra lösningar

Applikationsexempel utfälld bilburen lift  
Problem:
Tunga komponenter reducerar nyttolasten

Nyttolasten spelar en avgörande roll i applikationer med sneda axlar eller teleskopfunktion, eftersom den kan begränsas av tunga komponenter. För denna teleskoplift måste exempelvis vikten vid korgen reduceras så mycket som möjligt.

Energikedjor E4.1L  
Lösning:
Sänk vikten med upp till 30 % med den här energikedjan

e-kedjan E4.1L är mycket robust och dessutom särskilt lätt. Därmed kan teleskopapplikationer inte bara vara längre, utan även upp till 30 % lättare. Jämfört med föregående modeller har de samtidigt en större användbar yta vid samma mått.

Användningsexempel ostöttad längd e-kedja på reach stacker  
Problem:
Ostöttade längder begränsas av de använda delarna

Applikationer, som t.ex. denna reach stacker, kräver ett energitillförselsystem med ostöttad längd. Den här längden begränsas emellertid av det använda energitillförselsystemet. Därför behövs energitillförselsystem som både är slittåliga och extra stabila.

E4.1L i aktion  
Lösning:
energitillförsel för stora ostöttade längder

E4.1L erbjuder en optimal kraftfördelning vid ostöttade längder och tål drag- och tryckkrafter på upp till 7000 N. Laster på upp till 600 kg/m är möjliga med den här e-kedjan. Därför passar den här e-kedjan särskilt bra för ostöttade längder.

Energitillförselsystem med slitna ledningar  
Problem:
Materialnötning orsakad av rörelse

Vid dragning av hydraulslangar måste man inte bara räkna med rörelse utan även med kraftigare nötning av slangmaterialet p.g.a. det höga trycket på slangarna. Båda faktorerna utgör inte bara en risk under driften, utan kan även leda till driftstopp.

Hydraulslangen ligger i e-kedjan  
Lösning:
Fast och ledningsvänlig stabilitet

E4.1L gör att ledningar med kraftigt varierande tryck sitter stadigt, och har dessutom en särskilt ledningsvänlig konstruktion. Till och med vid kontinuerliga rörelser reduceras materialnötningen och säkerheten ökas.

Grove Manlift med vikt energikedja på minimalt utrymme  
Problem:
Ledningsdragning på ett mycket begränsat utrymme

Vid applikationer med teleskoputdrag eller bom har man inte mycket plats för energitillförseln. Därför krävs det små böjningsradier, vilket inte alla ledningar och energikedjor klarar av. Samtidigt krävs en särskilt bra hållbarhet.

Storleksjämförelse: e-kedja och blyertspenna  
Lösning:
Mycket små radier och hög slittålighet

igus® e-kedjor och driftsäkra chainflex® kablar har mycket små böjningsradier, vilket möjliggör en ytterst platsbesparande försörjning. Tack vare buntvis tvinning är chainflex® kablar slittåliga även vid ytterst höga böjpåkänningar.

Underhållskrävande teleskoplagerställen  
Problem:
Felaktig eller otillräcklig smörjning

Teleskoplagerställen kräver regelbundet underhåll och regelbunden smörjning. Detta innebär ett ständigt underhållsbehov och extra kostnader, för att delarna ska fungera som de ska.

Smörjfri lagring med iglidur® halvfabrikat  
Lösning:
Underhållsfria teleskoplagerställen med iglidur®

Teknisk iglidur® plast gör teleskoplagerställen smörj- och underhållsfria. Materialet kan du bearbeta själv eller låta igus® tillverka önskad form. Livslängden för iglidur® plast kan beräknas online.

De mest spännande projekten med igus produkter

Arbetsplattformar

Inuti liftarnas bommar ser komplett kundanpassade energikedjesystem från igus till att styrkabel och hydraulslangar ligger säkert. Dessa har innan kontrollerats på igus till 100 procent.


readychains i arbetsplattformar

Arbetsplattform

Denna arbetsplattform används i regel inom gruvdrift under jord. Tidigare hängde slangarna och kablarna ner löst, vilket gjorde att de lätt kunda fastna och skadas.


Working platform

Transportfordon

Detta fordon har konstruerats speciellt för transport av vindkraftsvingar.


Transportfordon

Gruvapplikation

Ett mångsidigt användbart nyttofordon som används i gruvdrift under jord för underhållsarbeten inom olika områden.


Mining application

Borr- och pålningsmaskiner

Dessa borr- och pålningsmaskiner används exempelvis inom spårbyggnation, för att sätta betongpålarna för elkablarna.


Drilling and piling machines

Arbetsplattform

Med denna nykonstruktion kan flera olika arbetssteg inom tunnelbyggnation utföras med samma maskin.


Working platform

Mer information

Broschyr  

Ladda ner broschyren "Lösningar för skyliftar och teleskopbommar" (PDF)

igus testlaboratorium  

Testad kvalitet. Årligen över 4 100 tester för e-kedjor och kablar samt över 12 000 för glidlager