Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Glidande eller rullande e-kedjeförflyttning – det modulära E4.1-systemet från igus utökas på nytt2017-12-07

Nya rullänkar minskar buller och vibrationer och sänker driftskostnaderna

igus, experten på motion plastics, utökar sitt modulära standardsystem med E4.1-e-kedjor med nya rullänkar. Det gör det ännu enklare för användare att byta från glidande till rullande energikedjesystem – Rullänkarna är helt kompatibla med hela det modulära E4.1-systemet. Till exempel går det lätt att modifiera e-kedjor för linjerobotar inom verktygsmaskinsbranschen så att de blir mer dynamiska, samtidigt som driftskostnaderna kan sänkas med upp till 57 %.

Glidande energikedjor används vanligtvis vid förflyttning mellan 10 och 50 meter. Men allt större krav ställs på dessa system – Systemens nödvändiga dynamik och de belastningar som måste förflyttas ökar hela tiden, ibland till och med för befintliga system. Om maskinernas cykelintervaller ökas på i efterhand och energikedjorna därför måste arbeta snabbare, kan det leda till att gränserna för vad glidsystemen fysiskt kan prestera uppnås. Därför utökar motion plastics-specialisten igus sin E4.1-e-kedjeserie med modulära standardsystem med nya rullänkar. "De nyutvecklade rullänkarna är åtskilda så att rullen är placerad i mitten av länken", förklarar vice VD och igus ansvarige för affärsenheten för e-kedjesystem, Michael Blaß. "Det innebär att alla länkar har samma lutning, vilket gör att systemet arbetar mycket tystare". Det beror till stor del på de nya ihåliga rullarna, vars nya geometri och materialsammansättning gör att de skapar mycket lägre vibrations- och bullernivåer när de rullar över varandra. igus tekniker har kört tester under flera års tid för att hitta den bästa lösningen för snabba och säkra tillämpningar med hastigheter på upp till 6 m/sek.

Rullänkarna har små ramper framför och bakom rullarna, vilket minskar förflyttningsbuller, eftersom stötarna när kedjornas övre styrning rullas ut på den nedre dämpas. Rullarna är inte extrakomponenter som kan lossna, utan är säkert fastmonterade i länkarna på ett så platsbesparande sätt som möjligt.

Det mångsidiga modulära systemet för ett stort antal tillämpningar
De nya rullänkarna i det omfattande modulära E4.1-systemet gör att användarna kan byta från glidande till rullande energikedjesystem för sina maskiner och därigenom sänka energikostnaderna. Dessutom går det att använda samma rännesystem, interna åtskiljare och monteringsfästen som tidigare. Eftersom systemet är mycket modulärt finns det i många olika typer och storlekar. Inga adapterlänkar behövs. Rullänkarna kan monteras till höger eller vänster om kedjan för enklare enhetsintegrering.

Alla länkar i E4.1-serien är släta på insidan, med lätt rundade öppningsslåar och lock, vilket innebär att kablarna slits mindre vid drift. Men igus E4.1-kedjor är ändå mycket tåliga och är framtagna för att klara av tuff användning och mycket höga belastningar. Det gör att de kan användas i många olika tillämpningar och branscher, i allt från verktygsmaskinhallar till hamnkranar. Det är även möjligt att undvika oplanerade maskinstillestånd med isense-produkter för förutsägbar och planerad pålitlighet.