Vänligen välj din leveransort

Valet av landssida kan påverka olika faktorer som t.ex. pris, möjliga leveranssätt och produkttillgänglighet.
Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585
SE(SV)

Energitillförselsystem för landströmsförsörjningen i hamnar

Landström, även kallad shore power eller cold ironing, får allt större betydelse. Allt fler hamnar står inför en ökande miljömedvetenhet bland befolkningen. Strängare riktlinjer tvingar hamnarna att använda miljövänligare teknik. Med våra skräddarsydda energitillförselsystem för landansluten elförsörjning av fartyg i hamnen kan man reducera luftföroreningar, buller och vibrationer. En internationell standard säkerställer att olika typer av fartyg kan förses med landström i hamnar runt om i världen. Idag regleras landströmsförsörjning med mellanspänning av standarden IEC 80005-1 och med lågspänning av standarden IEC 80005-3.

Applikationsexempel med landströmförsörjning

Landströmsförsörjning

3 000 landströmsanslutningar om året

Offshorebasen Mongstad är en av Norges mest frekventerade baser. e-spool shore power ser till att fartygen, som växlar två gånger dagligen, försörjs med landström på ett säkert sätt. Integrerad i en 10 fots container kan den placeras var som helst.
Containerterminal

Hanteringssystem för landströmskabel för FSU-fartyg i Bahrain

För den nya offshore-LNG-terminalen i Bahrain har Schneider Electric och igus utvecklat världens första landströmsförsörjning för en floating storage unit (FSU-fartyg). Den centrala komponenten i systemet är ett flexibelt kabelmatningssystem mellan kajen och FSU-fartyget.
Landströmsbrygga från igus för Becker Marine Systems

Landströmsbrygga för Becker Marine Systems

Det flytande LNG-kraftverket "Hummel" från Becker Marine Systems förser kryssningsfartyg med energi i hamnen. igus® landströmsbrygga, som fungerar både som kabelmatningssystem och som passagerarbrygga, ansluter fartyget till kajen och rymmer kablarna med kontaktdon.

Användning i containerterminaler

Lastkapaciteten vid kajkanten är det avgörande kriteriet för terminalens lönsamhet. Därför är det absolut nödvändigt att tilläggsplatserna kan planeras flexibelt för de olika fartyg som lägger till varje dag.

Eftersom kabeldragningssystemet ombord befinner sig på växlande positioner och utdragslängden (35 - 55 m) är begränsad, medför stationära landanslutningar på kajen ett begränsat anslutningsområde. Med igus mobila SPO-teknik får du flexibilitet för din terminal och sänker samtidigt kostnaderna.
Containerterminal

Mobilt landströmssystem för containerterminaler

Förbättra tekniken, sänk kostnaderna – med iMSPO flyttar du äntligen landströmmen till fartyget och inte fartyget till landströmmen. Tack vare ett enda självgående eluttag kan fartygen anslutas var som helst längs kajen. Du får full flexibilitet och sänker samtidigt installations- och underhållskostnaderna.

Få reda på mer om systemet i en live-demonstration på vårt testområde tillsammans med vår branschexpert.
 
Bestäm en tid nu

Lösningar för landströmsförsörjning ombord

För containersjöfart definierar standarden IEC 80005-1 att kabelmatningssystemet ska vara installerat på fartyget. Containerfartyg färdas på världshaven och trotsar väder och vind i ytterst tuffa förhållanden.
Kabeldragningssystemet medförs ombord, antingen som ett semimobilt system i en 40‘HC container på en containerplats i fartygets akter eller som ett fast installerat system, för det mesta i mitten av fartyget, beroende på maskinrummets läge.
igus e-spool uppfyller de nödvändiga specifikationerna, är flexibelt användbar och kräver lite underhåll.
Containerfartyg

e-spool shore power

Innovativ teknik för energiförsörjning

e-spool shore power är en motordriven kabelvinda som har en twisterchain-modul istället för en släpring, för att möjliggöra en kontinuerlig kabeldragning i hela systemet. Det här systemet har ett lågt underhållsbehov och är lätt att inspektera, eftersom det innehåller färre känsliga elektriska komponenter och är okänsligt för havsvatten, kyla, värme och vibrationer.
e-spool shore power erbjuder direkt, oavbruten kabeldragning hela vägen från kopplingsskåpet till kontaktdonet och är idealiskt för krävande väderförhållanden och vibrationer.
 
Få mer information och rådgivning

Våra systemlösningar för landströmsförsörjning

e-chain reel

e-chain reel

 • Flexibilitet för befintliga och nya landströmsanslutningar
 • Skyddad kabeldragning
 • Ökar säkerheten och livslängden
e-spool shore power

e-spool shore power

 • System utan släpring
 • Okänsligt för havsvatten, kyla, värme och vibrationer
 • Lågt underhållsbehov och lätt att inspektera
e-spool® shore power

Långa åkvägar för mobila SPO

Åkvägar på 450 m och ännu längre är möjliga

Väl beprövad teknik, längre livslängd, kostnadseffektiva

Modulär konstruktion

e-dispenser

e-dispenser för landströmsförsörjning

 • Modulärt och kompakt system
 • Tidsbesparande, halvautomatisk anslutning av strömförsörjningen
 • Inga avgaser, inget buller, hög säkerhetsnivå
Landströmsanslutning för LNG Power Barge

Offshorekedja

 • Långlivad, robust och ändå flexibel
 • Optimerat för installation, inspektion och underhåll
 • Beständigt mot korrosion, havsvatten, olja och UV-strålning
Modulärt energikedjesystem e-loop

Modulärt energikedjesystem e-loop

 • Kan vid behov öppnas och stängas igen
 • Allt kan bytas ut separat
 • Enkelt underhåll

Speciella krav inom offshore och LNG

Offshoreterminaler och fartyg ställer höga krav på flexibilitet och tillförlitlighet hos energikedjelösningar, i synnerhet under extrema väderförhållanden och vid skiftande tilläggsplatser. LNG-terminaler kräver däremot robusta landströmslösningar med lågt underhållsbehov som klarar utmaningarna med långa avstånd, tuffa miljöförhållanden och ständig driftberedskap - krav som energikedjan OSC är perfekt för. Båda områdena kräver system som kan kompensera för rörelser på grund av tidvatten, vind och vågor och som kan implementera nödmekanismer. Ett sådant system hittar du också i vår användarrapport om FSU-fartyg i Bahrain.

offshorekedja

Innovativ teknik för energiförsörjning

Offshorekedjan OSC  är en robust och flexibel energikedja som har utvecklats speciellt för användning i extrema förhållanden. Den kombinerar fördelarna hos en energikedja av plast med en höghållfast draglina och kan anpassas modulärt efter respektive projektet.

Den är idealisk för offshoreterminaler och fartyg som ställer höga krav på flexibilitet och tillförlitlighet, samt för LNG-terminaler som behöver robusta lösningar med lågt underhållsbehov för landströmsförsörjningen.
Mer information om offshorekedjan

Var används landströmsförsörjning?

Som ett miljövänligt alternativ för strömförsörjning av fartyg i hamnen är landströmförsörjning en avgörande faktor för att minska miljöpåverkan i hamnområdet. EU:s förordning, som i de flesta fall kräver landström, gör denna utmaning ännu viktigare för hamnoperatörerna. Trycket på att tillhandahålla funktionella lösningar på kajkanten finns därför och kommer att öka under de kommande åren på grund av de stegvis allt strängare kraven i EU-förordningen.

I framtiden kommer landström att bli obligatoriskt i alla större EU-hamnar och detta gäller inte bara för lastfartyg utan även kryssningsfartyg. Kraven på applikationen skiljer sig åt när det gäller hur länge fartygen ligger i hamn, behovet av flexibla anslutningar och även typen av strömförsörjning, i synnerhet med avseende på spänning och kontaktdon. Igus erbjuder olika system som uppfyller både hamnoperatörernas krav och specifikationerna för kabelmatningssystem ombord på fartygen. 

Service


Relaterade webbplatserRådgivning

Jag besvarar gärna dina frågor även personligen

Frakt och konsultation

Personligen:

Måndag till fredag från 07.00 till 20.00.
Lördagar från 08.00 till 12.00.

Online:

24h


Termerna "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" och "yes" är rättsligt skyddade varumärken som tillhör igus® GmbH/Köln i Förbundsrepubliken Tyskland och i förekommande fall i vissa andra länder. Detta är en icke uttömmande lista över varumärken (t.ex. pågående varumärkesansökningar eller registrerade varumärken) som tillhör igus GmbH eller igus dotterbolag i Tyskland, Europeiska unionen, USA och/eller andra länder eller jurisdiktioner.

igus® GmbH hänvisar till att vi inte säljer några produkter från företagen Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsibushi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber och alla andra drivenhetstillverkare som nämns på denna webbplats. De produkter som igus® erbjuder är produkter från igus® GmbH