Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585
3D-utskrift med nötningsbeständiga plaster

Självsmörjande komponenter, som har upp till 50 gånger högre nötningsbeständighet än vanliga 3D-utskriftsmaterial


► Provad: Upp till 50 gånger högre livslängd i jämförelse med vanliga 3D-utskriftsmaterial
Över 5000 aktiva kunder över hela världen använder våra slitstarka 3D-utskriftsmaterial
► Reservdelar, prototyper och serietillverkning från 1 till 10 000 st är klara för leverans på 1 till 3 dagar med 3D-utskriftsservice online

3D-utskriftsservice online

Tjänst för 3D-utskrift online
3D-utskriftsservice

Shop med 3D-utskriftsmaterial

3D-skrivarmaterial filament och SLS-pulver
Köp filament och SLS-pulver

3D-utskrift från igus

Information om 3D-utskrift från igus
Information om 3D-utskrift

Ladda upp en 3D-modell och välj passande material och metod för att räkna ut priset direkt. Leverans över hela världen.

► Går det inte att ladda upp? Klicka här för att starta uppladdning direkt i serviceverktyget för 3D-utskrift.

Ladda exempelmodell och prova 3D-utskriftsservice online

Förbättrade applikationer och häpna kunder

► En översikt över alla kundtillämpningar


Innovationer inom 3D-utskrift

Nyheter inom 3D-utskriftsteknik 2021

Innovationer inom industriell 3D-utskriftsteknik.
Nya produkter och tjänster för additiv tillverkning av slitagebeständiga plaster.
Lär känna våra nya material och verktyg nu.

Översikt över alla nyheter

Konfigurera 3D-utskrifter CAD via internet och beräkna komponentens livslängd

CAD-konfiguratorer och verktyg för beräkning av livslängd

Gratis onlineverktyg för 3D-printade komponenter: Konfigurera helt enkelt 3D-mallar för 3D-utskrift och bestäm den förväntade livslängden för utskrivna komponenter tillverkade av iglidur under applikationsparametrarna. CAD-kunskap eller inloggning krävs inte.

Slitstarka antifriktionspolymerer i slitagetestet

3D-printade komponenter på provbänken

Hur står sig 3D-utskrivna maskinelement av iglidur-plaster jämfört med PLA, ABS och andra vanliga material och tillverkningsmetoder? Vi kan dig svar på dina frågor i vårt testlaboratorium.


Konstruktionsanvisningar för 3D-utskriftstjänsten

Konstruktionsanvisningar för 3D-utskriftstjänsten

Additiv tillverkning designguide

Praktiska anvisningar om konstruktionen av funktionsdelar för tillverkning med 3D-utskriftstjänsten. Förutom materialet och tillverkningstekniken spelar även delarnas korrekta konstruktion en avgörande roll för att öka livslängden, minimera nötningen och optimera glid- och friktionskoefficienterna.
 

Nedladdning designguide för långlivade funktionsdelar

Gratis provlåda för nötningsbeständiga slitdelar

Provlåda iglidur 3D-printing

Se själv kvaliteten på våra material

Upptäck våra material och additiva tillverkningsmetoder för friformsframställning. Beställ vår kostnadsfria provlådamed ett urval av utskrivna exempel och iglidur-material från igus additiva tillverkning. Vi använder våra högpresterande plaster i vår 3D-utskriftstjänst för nötningsbeständiga delar samt för tillverkning av filament och SLS-pulver.

Beställ provlåda för 3D-printning

Vanliga frågor: Dina frågor och våra svar om igus 3D-utskriftstjänsten och iglidur-materialen

Pulverutskrift (SLS)

Vilka 3D-skrivare kan användas med iglidur SLS-pulver?
igus använder EOS Formiga P110. Generellt ska tribomaterialen iglidur I3-PL och iglidur I6-PL kunna användas i SLS 3D-skrivare med CO2-laser om utskriftsparametrarna kan justeras. Det har redan kommit positiva omdömen från kunder med EOS Formiga P100 och 3D Systems-anläggningar. Eftersom laserenergin absorberas olika är dessa pulver inte lämpliga för budgetsystem som t.ex. Sinterit Lisa eller Formlabs Fuse 1. På grund av sin svarta färg är iglidur I8-ESD-PL lämplig för detta; det har redan fått positiva omdömen från kunderna.

Hittills har jag alltid fått komponenter genom PA12- resp. MJF-processen. Vilket igus SLS-pulver är jämförbart?
Alla iglidur SLS-material är i princip lämpliga, varvid det mest lämpliga materialet kan väljas beroende på kraven. iglidur I3-PL är det vanligaste och billigaste SLS-materialet inom igus 3D-utskriftstjänst.

Kan man skriva ut gängor?
Monteringsgängor kan skrivas ut direkt från M6 eller jämförbara mått. Geometrin måste då konstrueras i 3D-modellen. Alternativt kan gängor även skäras eller, om gängorna utsätts för starka påfrestningar eller om de skruvas i och ur ofta, kan även gänginsatser monteras. Begär ett separat erbjudande för detta.

Hur är det med drivgängor?
På begäran kan igus tillhandahålla komponenter med gängade hål för trapetsformade gängspindlar eller dryspin-gängspindlar. Gängade muttrar för trapetsformade gängor kan genereras med hjälp avigus CAD-konfigurationsverktyg. För dryspin-gängor behöver du kontakta din kontaktperson på igus, eftersom detta är en skyddad geometri.

Kan materialet fräsas eller bearbetas mekaniskt på annat sätt?
En motsvarande mekanisk omarbetning är möjlig. För bearbetning på svarven gäller de vanliga åtgärderna för ofylld plast (t.ex. POM) ska ett fäste tillverkas för att förhindra att komponenten deformeras vid fastspänning. På grund av iglidur-materialens ökade slitstyrka är slipning mer krävande än med vanlig plast.

Vilket iglidur SLS-material passar bäst till kugghjul?
iglidur I3 har den högsta livslängden hos alla igus 3D-utskriftsmaterial i tester med raka kugghjul. iglidur I6 är mer lämplig för snäckväxlar på grund av den glidande relativa rörelsen mellan de motgående delarna.

Kan komponenterna glättas?
För glättning av SLS-komponenterna i igus 3D-utskriftstjänsten används vibrerande slipning/trumling och kemisk glättning. Vid glidande slipning jämnas komponentens yta ut med hjälp av små slipverktyg som minskar råheten. Vid kemisk glättning lossas komponentens yta med hjälp av en kemikalie, som glättar ytan och stänger den.

Vilka fördelar och nackdelar finns det vid ytbehandling?
Vid glidande slipning slipas partiklar från ytan med minimal hastighet. Metoden kan t.ex. användas vid inkörning av ett glidlagerställe. Det är en billig och snabb form av efterbehandling, men är ineffektiv i områden som glidkropparna inte kan nå (t.ex. innerkanter, kanaler). Metoden är endast lämplig för mindre komponenter med enkla geometrier.
Vid kemisk glättning lossnar plasten på utsidan av komponenten. Efter att lösningsmedlet har avdunstat kvarstår en tät yta, medan den obehandlade komponenten alltid uppvisar en viss porositet, vilket spelar en roll vid användning av smörjmedel, lim, tryckluft och vakuum. Denna ytbehandling ger ännu slätare ytor än glidande slipning, men den innebär också högre kostnader och en längre leveranstid för komponenten på 9–12 arbetsdagar.
Båda ytbehandlingarna kan konfigureras och beställas direkt via internet i iglidur Designer på fliken ”Förädling”.

Vad ska du tänka på när du använder vakuum?
Tack vare den integrerade smörjningen med fasta ämnen fungerar igus glidlager också i vakuum. Beroende på användningsområde måste den högsta tillåtna utsöndringen från plastkomponenten minimeras. På grund av den högre densiteten rekommenderas SLS-metoden istället för FDM-metoden. SLS-plastkomponenternas utsöndring kan reduceras genom att delarna först torkas och sedan infiltreras. igus kan erbjuda båda alternativen och implementera dem direkt under tillverkningen.

Är 3D-utskrivna komponenter gastäta?
igus har samlat på sig erfarenhet av komponenter som tillverkats med SLS-metoden. Vi vet därför att obehandlade komponenter inte har någon hög gastäthet. Gastätheten kan förbättras avsevärt genom en infiltrationsprocess eller genom kemisk glättning, vilket redan bekräftats genom kundomdömen. Gastätheten är också alltid beroende av väggtjockleken: ju tjockare vägg, desto mer gastät komponent. För komponenter som tillverkas genom filamentutskrifter kan de förmodas ha en lägre gastäthet, varför SLS-metoden rekommenderas här.

Finns ett färgat pulver/vilkar färger är tillgängliga?
igus har inget färgat SLS-pulver i sitt sortiment. På grund av merarbetet med att byta material färgas generellt komponenterna i efterhand vid materialbyte under tillverkningen av SLS-komponenter. Detta är också möjligt för komponenter av iglidur-material. Det finns över 20 standardfärger i sortimentet och specialfärger är också möjliga. Materialets tribologiska egenskaper kan påverkas av färgen.
iglidurs tribomaterial är generellt vita (iglidur I6, I10), gul/beige (iglidur I3) respektive antracit/svart (iglidur I8-ESD). För svarta komponenter är iglidur I8-ESD ibland det bättre valet jämfört med färgade komponenter, eftersom komponenten är färgad och leveranstiden och delkostnaderna inte påverkas. Dessutom innebär det att den svarta färgen är mer väderbeständig.

Filamentutskrift (FDM/FFF)

Vilken filament 3D-skrivare rekommenderar igus?
På grund av det stora antalet system som finns på marknaden går det inte att ge någon självklar rekommendation. Generellt kräver skrivaren ett tillräckligt stort och slutet installationsutrymme och en uppvärmd skrivbädd. Dessutom rekommenderas ett skrivarhuvud med två munstycken eller två oberoende skrivarhuvuden som kan värmas till 300 ° C.
Enheten ska också kunna konfigureras fritt, dvs. bearbetningsparametrarna ska vara justerbara och filament av andra fabrikat ska också kunna bearbetas. Utbytbara, magnetiska tryckplattor, nätverksanslutning, ”Direct Drive”-extruder och automatisk avvägning av tryckbädden är andra användbara egenskaper.
Du bör utan problem kunna bearbeta våra filament i de flesta vanliga skrivare. Vi skickar också gärna materialprover till dig när du köpt en skrivare – du är välkommen att kontakta oss.

Kan jag bearbeta igus-filament i min 3D-skrivare?
Ja, i de flesta fallen, så länge det är möjligt att bearbeta material av andra fabrikat i 3D-skrivaren. Om du kan ställa in utskriftsparametrarna (hastigheter, temperaturer osv.) själv, finns det inga hinder för detta.

Kan igus-filament bearbetas i Stratasys/Makerbot/Markforged-skrivare?
Nej, eftersom dessa tillverkare, liksom vissa andra, bara tillåter att deras egna filament används.

Vilka filamentdiametrar erbjuder igus?
Filament från igus finns i diametrar på 1,75 mm och 2,85 mm. Vissa 3D-skrivare kräver filament med en diameter på 3 mm. I praktiken betyder detta att diametern är 2,85 mm, och dessa båda diametrar ska användas synonymt. Igus "3 mm filament" kan därför användas i skrivare som kräver 2,85 mm eller 3 mm filament.
Högtemperaturfilamenten (iglidur RW370, A350 etc.) finns för närvarande endast i 1,75 mm.

Vilka dimensioner har tribofilamentspolarna?
Filamentspolarnas dimensioner visas på produktsidorna i butiken.

Profilerna för Cura fungerar inte. Vad kan jag göra?
Profilerna för iglidur I150-PF, I180-PF och andra tribofilament kan installeras i Cura via Marketplace. Programvaran måste sedan startas om. Profilerna fungerar bara för Ultimaker 3D -skrivare (3, S3, S5), och materialet kan bara väljas om en sådan enhet är konfigurerad i Cura. Det finns inga profiler att ladda ned i Cura för andra 3D-skrivare.

Finns det en profil/parameteruppsättning för tribofilament för 3D-skrivaren x?
För de flesta 3D-skrivare erbjuder igus de allmänna bearbetningsinstruktionerna för respektive tribofilament för nedladdning. Dessa finns i nedladdningsområdet på produktsidan för respektive material i butiken.

Har igus fiberförstärkt filament i sitt sortiment?
igumid P150-PF är ett fiberförstärkt material som har mycket högre styvhet och hållfasthet än tribofilamentet.

Vilket material är lämpligt som stödmaterial för tribofilament?
Beroende på tribofilament kan olika (vatten)lösliga filament, såsom PVA, av andra fabrikat användas. För filament som iglidur I180-PF, I190-PF och J260-PF med högre bearbetningstemperatur kan det vara nödvändigt att använda ett lämpligt stödmaterial för högre temperaturer (t.ex. Formfutura Helios).
Ett alternativ är så kallade ”Breakaway”-stödmaterial som enkelt kan tas bort för hand efter 3D-utskrift. För vissa tribofilament, t.ex. iglidur I150-PF, är PLA också lämpligt som stödmaterial. Detta kan utan problem tas bort för hand efter utskrift.
För högtemperaturtribofilamenten (iglidur RW370, A350 osv.) kan vi för närvarande inte göra några rekommendationer.

Vilket tribofilament är bäst för kugghjul?
I fråga om livslängd ger iglidur I190-PF och igumid P150-PF de bästa resultaten jämfört med tribofilamenten och vissa andra 3D-utskriftsfilament av standardtyp. Det finns för närvarande inte någon detaljerad rapport om detta, men det finns planer om en framtida rapport.

Hur får man igus-filament att vidhäfta på tryckplattan?
Utöver tribofilamenten säljer igus vidhäftningsmedel för tribofilament samt självhäftande folier. Dessa produkter kan beställas i butiken. Vidhäftningsmedlet appliceras som vätska på en tryckyta (t.ex. glas) och kan både användas som hjälpmedel vid fastsättning och lossning när plattan svalnat. Filmen limmas på tryckplattan och förbättrar vidhäftningen. För 3D-skrivare från Ultimaker är endast vidhäftningsmedel lämpligt.

Finns ett färgat pulver/vilka färger är tillgängliga?
Eftersom det är fråga om tekniska material är färgen av underordnad betydelse. Därför är filamenten endast tillgängliga i vitt (iglidur I150-PF, I180-PF) eller beige/gul (iglidur J260-PF, I190-PF, RW370-PF). För särskilda användningsområden finns iglidur I180-BL-PF som en variant av iglidur I180-PF i svart, samt iglidur I151-PF och A350-PF för livsmedelsindustrin i blått.

Kan komponenterna glättas?
Detta är möjligt för vissa tribofilament och har redan testats i experiment. Kontakta din igus-representant för att göra en bedömning av ditt individuella användningsområde.

Behöver tribofilament torkas?
Generellt rekommenderar vi att filamenten torkas av då och då för att säkerställa en hög ytkvalitet, de bästa mekaniska egenskaperna och optimal utskriftskvalitet på materialet. Vissa filament bör torkas oftare, såsom iglidur I190-PF, iglidur A350-PF och iglidur RW370-PF. Filamentspolarna kan torkas i en vanlig varmluftsugn eller i en speciell lufttorkningsugn.

Vad är den högsta tillåtna torktemperaturen?
Tumregeln är en torkningstemperatur som inte överstiger den maximala användningstemperaturen för plasten, men som inte skadar plastrullen. För filament på mattsvarta plastrullar max. 70 °C, på genomskinliga spolar max. 90 °C och på svartglänsande spolar (högtemperaturfilament) max. 125 °C med en torktid på minst 4–6 timmar.

Är efterbehandling även tillgänglig för FDM-komponenter som för SLS-processen?
Efterbehandlingssteg som mekanisk efterbearbetning (borrning, svarvning, fräsning) och installation av gänginsatser är också möjliga för komponenter från FDM-processen. Tveka inte att kontakta oss om du behöver hjälp för ditt användningsområde.

Vilka material erbjuder igus i 2K- eller 4K-utskriftstjänsten?
Utöver tribofilamenten kan ett antal andra filament, till exempel ett flexibelt material (TPU) och andra material, användas för 3D-utskriftstjänsten. Tveka inte att kontakta oss om du är intresserad.

Vilka material kan kombineras?
På grund av sin molekylära sammansättning kan vissa filament bilda materialföreningar. Många andra kan inte utan vidare kombineras med varandra. Här ska ett positivt mekaniskt förband konstrueras. Se vårt blogginlägg om utskrift med flera material för mer information.

Andra frågor om additiv tillverkning

Finns det hartser för SLA/DLP-tillverkning från igus?
Nej, inte för närvarande. Men det är fullt möjligt att det kommer att finnas ett triboharts i framtiden. Med SLA- och DLP-metoden bearbetas fotopolymerer, vars egenskaper kan förändras avsevärt efter bearbetning, särskilt genom inverkan av UV-strålning. igus forskar aktivt för att lösa denna utmaning.

Finns det hartser för SLA/DLP-tillverkning från igus?
Nej, inte för närvarande. Men det är fullt möjligt att det kommer att finnas ett triboharts i framtiden. Med SLA- och DLP-metoden bearbetas fotopolymerer, vars egenskaper kan förändras avsevärt efter bearbetning, särskilt genom inverkan av UV-strålning. igus forskar aktivt för att lösa denna utmaning.

Har igus några genomskinliga material?
Nej. igus bearbetar och utvecklar endast material och föreningar för rörliga användningsområden.

Vilket material är det bästa valet för kåpor?
Det är möjligt att det är dyrare att tillverka sådana delar genom igus än genom andra tjänsteleverantörer, eftersom material som är speciellt optimerade för minsta möjliga friktion och slitage används. iglidur I8-ESD är idealiskt på grund av dess färg och antistatiska egenskaper, liksom igumid P150-PF på grund av dess fiberförstärkning.

Kan igus tillverka reservdelar?
Om det finns en 3D-modell och originaltillverkaren inte har några juridiska anspråk är detta möjligt. För företagskunder kan igus även rekonstruera defekta komponenter. Privatkunder har möjlighet att få komponenten renoverad och tillverkad genom reparationsverkstäder. igus CAD-konfigurationsverktyg kan också användas för enkla delar som glidlager och kugghjul.

Tillverkar igus också metalldelar via en 3D-utskriftstjänst?
Nej.

Finns det ledande 3D-utskriftsmaterial i igus sortiment?
Ja och nej. Modifierade plaster har en mycket hög motståndskraft jämfört med metaller. iglidur I8-ESD har ett specifikt motstånd på ca 1x107 ohm x cm i området ”antistatiskt avledande”, men är inte riktigt ledande.

Finns det brandhämmande 3D-utskriftsmaterial från igus?
Tribofilamenten iglidur RW370-PF, A350-PF och J350-PF är brandhämmande enligt UL94 V-0. iglidur RW370-PF uppfyller också standarden EN45545 för järnvägsfordon. SLS-materialet iglidur I3 uppfyller FMV SS 302 resp. DIN 75200 för fordonsinteriörer. Du kan hämta certifikaten via fliken ”Nedladdningar” på produktsidorna i butiken

Finns det FDA-konforma 3D-utskriftsmaterial från igus?
SLS-materialen iglidur I6 och iglidur I10 samt tribofilamenten iglidur I151-PF och A350-PF är godkända för livsmedelskontakt enligt FDA och EU 10/2011. Du kan hämta certifikaten via fliken ”Nedladdningar” på produktsidorna i butiken.

Vilket material är lämpligt för användning under vatten?
Tester med iglidur-material i roterande och svängbara undervattenssystem har visat att SLS-materialet iglidur I8-ESD är särskilt lämpligt för sådana miljöförhållanden, eftersom slitaget i denna miljö är mycket lågt.

Vilket material är UV-beständigt?
I väderbeständighetsprovningen (åtta timmars exponering för UVA och fyra timmars kondensation vid 50 °C under sammanlagt 2 000 h/ASTM G154 cykel 4) har SLS-materialen iglidur I3 och I6 visat sig vara relativt beständiga, med en förändring i böjhållfastheten på cirka - 20 %, liksom tribofilamentet iglidur I190-PF med cirka - 40 % visat sig vara mest motståndskraftigt mot väderpåverkan som UV-strålning.

Hur är den kemiska beständigheten hos iglidur 3D-utskriftsmaterial?
Tribofilamentens och SLS -materialens kemiska beständighet visas i de sökbara listorna på fliken ”Tekniska data” på produktsidorna i butiken eller i iglidur Designer under ”Mer information” för materialen.


Rådgivning

Jag besvarar gärna dina frågor även personligen

Frakt och konsultation

Personligen:

Måndag till fredag från 07.00 till 20.00.
Lördagar från 08.00 till 12.00.

Online:

24h

The terms "igus", "Apiro", "CFRIP", "chainflex", "conprotect", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-loop", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-spool", "e-skin", "flizz", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "kineKIT", "manus", "motion plastics", "pikchain", "plastics for longer life", "print2mold", "readycable", "readychain", "ReBeL", "robolink", "speedigus", "tribofilament", "triflex", "xirodur" and "xiros" are legally protected trademarks of the igus® GmbH/Cologne in the Federal Republic of Germany, and, where applicable, in some foreign countries. igus® GmbH points out that it does not sell any products of the companies Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsubishi, NUM, Parker, Bosh Rexroth, SEW, Siemens, Stöber and all other drive manufacturers mentioned on this website. The products offered by igus® are those of igus® GmbH.