Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Uppvisning i testlabbet: plastkullager tävlar mot metallager i saltvattentest2018-08-16

Testvinnaren xiros är upp till 60 % lättare och 40 % mer kostnadseffektiv än versionen av metall

I Köln driver företaget igus världens största testlaboratorium för plast i rörliga tillämpningar. Fler än 12 000 tribologiska tester genomförs varje år hos ”motion plastics”-specialisten. Dessa inkluderar tester som undersöker användningen av en mängd olika material i de mest varierande miljöer i verklighetstrogna tester. Denna gång: xiros flänskullager och metallager i saltvatten. Användningen av smörj- och underhållsfria triboplaster gjorde xiros-lagret fullständigt övertygande i experimentet.

Ingenjörerna vid igus testlaboratorium fyllde en container med saltvatten från havet och värmde upp det till +80 °C. Sedan placerades två lager i containern i 120 timmar: ett klassiskt flänslager i metall med två hål och ett xiros-flänslager tillverkat av xirodur B180, en högprestandaplast som igus förfinat under åren avseende tålighet mot slitage och olika medier. Båda lagren täcktes inte helt under testet, utan utsattes för luft för att utlösa korrosionseffekten.

Metallagret började rosta efter några få timmar
Testresultatet talade sitt tydliga språk. Metallagret började rosta redan efter några få timmar. I slutet av testet fanns tydliga tecken på rost på alla lagerkomponenter. Till skillnad från plastlagret. xiros-flänskullagret var oberört efter 120 timmar i det aggressiva saltvattnet och den höga temperaturen. Det fanns inga färgförändringar eller tecken på rost. En tydlig fördel, i synnerhet vid användning i renrum samt inom livsmedels- och medicintekniken, där rost utgör en hygienrisk. xiros-kullagren består normalt av fyra komponenter: inner- och ytterring samt kulhållare tillverkade i plast, med kulor tillverkade av rostfritt stål eller glas. Till skillnad från metallagren kan de slitagetåliga polymerlagren erbjuda en mycket mjuk och hygienisk drift utan en enda droppe smörjolja och de är underhållsfria. Deras långa livslängd kan enkelt beräknas online. Dessutom är plastlagren elektriskt isolerande, temperaturtåliga från -40 till +80 °C, icke-magnetiska och 60 % lättare samt upp till 40 % mer kostnadseffektiva än jämförbara metallager. De lämpar sig för att ta upp medelstora laster och har tack vare sin tillförlitlighet varit kundernas favorit under många år världen över. De används t.ex. i transportband, etiketterings-, hanterings- och förpackningsmaskiner samt i fyllningsmaskiner.