Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

Kinetisk konst möter bågformad kedja2018-10-24

igus e-spool styr kablarna utan ansträngning för avancerad kinetisk skulptur

Ett ytterst avancerat system för hantering av styr-, ljud- och energikablar på en höjd av fyra meter – dessa var utmaningarna för ett konstverk. Lösningen: e-spool med kompakt twisterband från igus garanterar en tillförlitlig kabelmatning i ett trångt utrymme även under de tuffaste förhållanden. Snabbt att installera och enkelt att underhålla och driva.

En kinetisk skulptur bestående av 168 individuellt placerbara metallglober vilka hänger över en vatteninstallation i foajén till ett hotell i Taiwan. Men bakom detta bräckliga och graciösa konstverk finns en hel del teknik. Kurt Hüttinger GmbH, mässbyggnationsföretaget, ställdes inför följande utmaning: Systemet skulle vara lättåtkomligt för underhåll trots att det skulle installeras i ett meterhögt och oåtkomligt undertak fyra meter över marken. Det fanns inte mycket tid för installationen eftersom konstverket skulle sitta på plats i tid för den officiella invigningen. En kabelhiss som kan bära upp den tekniska enheten hade redan installerats i byggnadens ramverk. Ett ytterst avancerat system för hantering av styr-, ljud- och energikablar behövdes för att globerna skulle kunna röra sig i takt med musik. Det behövde vara tillförlitligt, diskret och, viktigast av allt, snabbt att installera.

igus e-spool: det praktiska kabeltrumsystemet
”Vi hittade den perfekta lösningen på vårt kabelproblem i form av igus e-spool”, förklarar Stephan Hessberger, chef för teknisk konstruktion vid Kurt Hüttinger GmbH. Energikedjan är lämplig för energiförsörjning i mycket begränsade utrymmen och dras över en rulle. Integrerade dragfjädrar ser till att kabelhanteringssystemets längd och spänning alltid är korrekta. I startläget är energikedjan helt upprullad för att spara plats. Ett kompakt twisterband ansluter rullen med axelns ändblock, vilket fungerar som ett gränssnitt mot de fasta kablarna. Kabelrullen fylldes med kablar, monterades på enheten och testades i förväg. ”Detta var det enda sättet vi kunde garantera att ett konstverk som tillverkats och monterats i Tyskland skulle kunna flygas över halva världen och installeras snabbt”, säger Stephan Hessberger entusiastiskt. För installationen placerades hela enheten, inklusive e-spool, på stödhjul, fästes och lyftes för hand. Den lösa änden av e-spool monterades sedan i undertaket och anslöts. Därefter kunde installationsarbetet fortsätta och sätta konstverket i rörelse.

Se den kinetisk skulpturen i rörelse här:
https://www.youtube.com/watch?v=4g5OoNQ9lGY

Du kan se ”skapandet” av skulpturen här:
https://www.youtube.com/watch?v=Dm-1_x408sY