Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585

Media

Har du frågor? Behöver du material?
Aktuell pressinformation och publiceringsklara foton kan laddas ner här.
Vi tar också gärna emot telefonsamtal, e-post eller fax från dig!
 
PresskontaktVill du registrera dig på listan för att få våra mediautskick?

Pressmeddelanden efter område

7:e vector-utmärkelsen: expertjury söker spännande energikedjetillämpningar2019-11-21

Ansökningsperioden för 2020 års vector startar under Motek-mässan

Många stjärnor och unga kändisar längtar till strålkastarljuset, men konstruktörer brukar däremot inte stressa mot kändisskapet. Expertjuryn för vector-utmärkelsen är dock säker på att det är just dom och deras uppfinningar som förtjänar uppmärksamheten – det är trots allt de som formar vardagen inom industrin och i resten av världen. Det är därför som utvecklare uppmanas att delta i jakten på den 7:e vector-utmärkelsen med sina vågade och extraordinära energikedjetillämpningar.

Energikedjor har under lång tid varit standarden för energiförsörjningssystem i flera branscher och på många marknader. I tusentals maskiner och anläggningar världen över ser de till att kablar och slangar leds fram på ett säkert sätt. De klarar ofta av mycket speciella utmaningar. Energikedjor rör sig med hög hastighet, klarar de galnaste vridrörelserna eller får plats i de minsta av installationsutrymmen. Det är exakt dessa tillämpningar som juryn för den 7:e vector-utmärkelsen letar efter.

Ansökningar tas emot med början under Motek-mässan
Utmärkelsens ansökningsperiod startar under automatiseringsmässan Motek i Stuttgart. Utvecklare kan fram till den 28 februari 2020 anmäla sig online och skicka in texter, bilder och videoklipp på sina energikedjetillämpningar. Internationellt deltagande: ”Den senaste vector-utmärkelsen för två år sedan hade 187 deltagande team från fler än 30 länder”, säger Michael Blaß, chef för energikedjedivisionen vid igus. ”Vi förväntar oss ett brett internationellt startfält igen”. Efter ansökningsperioden kommer det att bli spännande: En jury bestående av experter från branschföreningar, tidskrifter, industrin och forskningen kommer att sålla bland bidragen. Den mest vågade och nyskapande konstruktionen kommer att få utmärkelsen vector guld. Priset inkluderar 5 000 euro och utmärkelsen delas ut under 2020 års Hannover-mässa.

Vem blir nästa vinnare?
Vector lanserades år 2008 och tar fram konstruktörerna från hela världen och deras extraordinära prestationer i rampljuset. Vinnarna inkluderar en robot från spanska maskintillverkaren Loxin, som nitar flygplanskroppar (vector guld 2018), en maskin tillverkad av norska konstruktörer från Robotic Drilling Systems, som positionerar borrande element på oljeplattformar (vector guld 2016) och ett transportsystem från universitetet i Duisburg-Essen, som förflyttar sig via åtta spända rep på stallagen (vector guld 2014). Även om tillämpningarna är mycket olika har de en sak gemensamt: de visar upp mångfalden av tillämpningar av energikedjor och ger andra konstruktörer inspiration. Michael Blaß förklarar: ”Vector-utmärkelsen visar vad som är möjligt med energikedjor idag – även nya och oväntade saker. Vi är mycket spända över att se vilka överraskningar vi får se nästa år”.

Information om utmärkelsen och villkoren för deltagande finns på http://www.igusab.se/vector-award.