Vänligen välj din leveransort

Valet av landssida kan påverka olika faktorer som t.ex. pris, möjliga leveranssätt och produkttillgänglighet.
Min kontaktperson
igus® AB

Berga Allé 1

254 52 Helsingborg

+46 42 329270
+46 42 211585
SE(SV)

igus produkter och PFAS

Som tillverkare av högpresterande polymerer använder vi en mängd olika material. I vissa material används till exempel polytetrafluoreten (PTFE), som ingår i gruppen fluorpolymerer, vilka i sin tur ingår i gruppen per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS). Eftersom det är möjligt att PFAS kommer att förbjudas av EU i framtiden, hittar du nedan information och bakgrundsinformation om dessa ämnen och våra produkter.

Det viktigaste i korthet

 
  • Många av våra material innehåller ingen PTFE.

  • Material med PTFE är enligt OECD "låsriskmaterial" (icke-toxiskt och icke-bioackumulerande). I dessa har inga spår av över 100 av de skadligaste PFAS-föreningarna kunnat påvisas.

  • Om PTFE inte förbjuds, så påverkas vårt material i allmänhet inte.
igus produkter är PFAS-säkra

Bakgrund: Vad är PFAS?


Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är industrikemikalier som används i en mängd olika industriella processer och konsumentprodukter på grund av sina speciella tekniska egenskaper. De kan vara gasformiga, flytande eller fasta och består huvudsakligen av kol- och fluoratomer. Därutöver kan PFAS-molekyler ha helt olika struktur, vilket gör att de kan ha många olika egenskaper. 

Som ämnesgrupp omfattar PFAS många olika föreningar: enligt OECD:s databas över 4 700, enligt EPA över 9 000 och enligt EU-kommissionen till och med över 10 000. Av detta framgår att det varken handlar om ett unikt eller ett konstant värde. Det angivna värdet baseras vanligtvis på uppskattningar. Följande figur ger en översikt över klassificeringen av PFAS, initialt i icke-polymerer och polymerer:
Klassificering av PFAS

Icke-polymerer

I undergruppen icke-polymerer är föreningarna perfluoroktansyra (PFOA) och perfluoroktansulfonsyra (PFOS) de föreningar som har undersökts mest. Liksom många PFAS-ämnen är dessa två föreningar svårnedbrytbara och kan numera påvisas i miljön, i näringskedjan och i människor. PFOA och PFOS har visat sig vara skadliga för hälsan. Tillsammans med PFHxs och PFNA står de för 90 % av de aktuella PFAS-föroreningarna.

Polymerer

I undergruppen polymerer skiljer man mellan fluorpolymerer och polymerer med fluorerade sidokedjor:
  • Fluorpolymererna består av en kolkedja med direkt bundna fluoratomer. Därmed är de så stabila att de inte kan brytas ner till giftiga ämnen. Enligt OECD är fluorpolymerer "lågriskämnen", icke-toxiska och icke-bioackumulerande, dvs. de kan inte ackumuleras i organismer. Den enda faran utgörs av eventuell användning av giftiga tillsatser i form av emulgeringsmedel under produktionen. Fluorpolymerer används till exempel i beläggningar, tätningar och kabelisolering. Fluorpolymerer omfattar bland annat PTFE.

  • Polymerer med fluorerade sidokedjor: Även polymerer med fluorerade sidokedjor består av en kolkedja, men med sidokolkedjor som fluoratomerna i sin tur är bundna till. Detta gör att dessa polymerer är mindre stabila och det finns risk för förlust av sidokedjorna. De används till exempel som impregneringsmedel.

Nuvarande rättsläge angående PFAS (status 20 april 2023)


EU: Användning av PFOS har i stort sett varit förbjuden sedan 2006 och användning av PFOA sedan juli 2020 - vår försäkran hittar du här. Fem europeiska länder (Tyskland, Nederländerna, Danmark, Sverige, Norge) har lämnat in ett förslag om en allmän begränsning av PFAS, vilket publicerades av ECHA (Europeiska kemikaliemyndigheten) den 7 februari 2023. Det här förslaget är det första steget i en lång lagstiftningsprocess och kommer att granskas av alla intressegrupper. Den första samrådsfasen med alla intressegrupper pågår från den 23 mars till 22 september 2023. Den föreslagna PFAS-lagstiftningen förväntas träda i kraft i EU:s medlemsländer tidigast 2026. Övergångstider på upp till 13 år är möjliga från det att lagstiftningen träder i kraft.

USA: EPA har utfärdat en slutgiltig bestämmelse som innebär att fem PFAS-ämnen läggs till på listan som omfattar över 170 PFAS-ämnen. Dessa måste rapporteras till Toxics Release Inventory (TRI), en central databas för offentlig rapportering av kemikalier. Fluorpolymerer är inte med på TRI-listan.

Vad innebär ett eventuellt PFAS-förbud för igus produkter?


Oberoende av ett eventuellt PFAS-förbud har vi redan många material i vårt sortiment som inte innehåller PTFE (Lista som PDF för nedladdning):
  • iglidur A160, A200, A230, A290, A500, B160, B180, C, F, GLW, IC-04, J2, J3, J3B, M250, N94, R, T220, W160, X6
  • igumid G, GLW, NB, TE
  • Solamid G

För material med PTFE har vår utvecklingsavdelning sedan en tid tillbaka arbetat med att ta fram substitut. Dessa material innehåller dock inte nödvändigtvis skadliga PFAS-föreningar. För att säkerställa detta har vissa material redan testats med avseende på över 100 av de skadligaste PFAS-föreningarna. I följande material ligger halten under bestämningsgränsen (status 2 mars 2023):
 
  • iglidur G, J, M250, P, P210, W300, X

Följande material håller fortfarande på att testas med avseende på de skadligaste PFAS-föreningarna:
 
  • iglidur A500, GLW, H1, J200
  • igumid CG, ESD, G, GLW, NB

Obs: Förekomsten av allmänt förekommande spår av oönskade ämnen kan aldrig uteslutas. Eftersom igus inte har något inflytande på själva användningen av produkter med ovanstående material, tar vi inte på oss någon garanti eller något ansvar, vare sig uttryckligen eller underförstått, vad gäller användningen av denna information.

Mer information om våra produkter och PFAS





Termerna "Apiro", "AutoChain", "CFRIP", "chainflex", "chainge", "chains for cranes", "ConProtect", "cradle-chain", "CTD", "drygear", "drylin", "dryspin", "dry-tech", "dryway", "easy chain", "e-chain", "e-chain systems", "e-ketten", "e-kettensysteme", "e-loop", "energy chain", "energy chain systems", "enjoyneering", "e-skin", "e-spool", "fixflex", "flizz", "i.Cee", "ibow", "igear", "iglidur", "igubal", "igumid", "igus", "igus improves what moves", "igus:bike", "igusGO", "igutex", "iguverse", "iguversum", "kineKIT", "kopla", "manus", "motion plastics", "motion polymers", "motionary", "plastics for longer life", "print2mold", "Rawbot", "RBTX", "readycable", "readychain", "ReBeL", "ReCyycle", "reguse", "robolink", "Rohbot", "savfe", "speedigus", "superwise", "take the dryway", "tribofilament", "triflex", "twisterchain", "when it moves, igus improves", "xirodur", "xiros" och "yes" är rättsligt skyddade varumärken som tillhör igus® GmbH/Köln i Förbundsrepubliken Tyskland och i förekommande fall i vissa andra länder. Detta är en icke uttömmande lista över varumärken (t.ex. pågående varumärkesansökningar eller registrerade varumärken) som tillhör igus GmbH eller igus dotterbolag i Tyskland, Europeiska unionen, USA och/eller andra länder eller jurisdiktioner.

igus® GmbH hänvisar till att vi inte säljer några produkter från företagen Allen Bradley, B&R, Baumüller, Beckhoff, Lahr, Control Techniques, Danaher Motion, ELAU, FAGOR, FANUC, Festo, Heidenhain, Jetter, Lenze, LinMot, LTi DRiVES, Mitsibushi, NUM, Parker, Bosch Rexroth, SEW, Siemens, Stöber och alla andra drivenhetstillverkare som nämns på denna webbplats. De produkter som igus® erbjuder är produkter från igus® GmbH